Antena 3 Economic Auto Cea mai IEFTINĂ MAŞINĂ din lume, ZERO STELE la testele de siguranţă Ncap

Cea mai IEFTINĂ MAŞINĂ din lume, ZERO STELE la testele de siguranţă Ncap

31 Ian 2014   •   14:20
Cea mai IEFTINĂ MAŞINĂ din lume, ZERO STELE la testele de siguranţă Ncap
Sursa foto: Foto captura Global Ncap

Automobilul indian Tata Nano, cea mai ieftină maşină din lume, a primit zero stele pentru protecţia adulţilor şi copiilor la testele de siguranţă Ncap, derulate în Germania, potrivit The Guardian.
   
Lansată în 2009 la un preţ de aproximativ 2.000 de dolari, Tata Nano a fost prezentată drept automobilul care va motoriza masele în India.

VIDEO CU PRESTAŢIA MAŞINII ÎN TIMPUL TESTULUI

Industriaşul Ratan Tata a sugerat atunci că, dacă maşina avea să aibă succes pe piaţa autohtonă, compania va dezvolta în termen de doi ani o variantă destinată pieţelor din Europa şi SUA.
   
Modelul a trecut iniţial un test de siguranţă în Marea Britanie, iar grupul Tata s-a arătat încrezător într-un rating de patru stele în sistemul Ncap.
   
Rezultatele testelor derulate în decembrie la centrul ADAC din Landsberg, Bavaria, ar putea pune însă probleme constructorului indian în ceea ce priveşte ambiţiile de a se extinde către pieţele dezvoltate.
   
Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, în ceea ce priveşte protecţia pasagerilor adulţi şi copii, şi nu îndeplineşte nici măcar criteriile de bază în ceea ce priveşte siguranţa recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit The Guardian.
   
Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe oră, modelul (cu volan pe dreapta) s-a rotit cu 150 de grade şi a alunecat aproximativ doi metri spre stânga. Partea frontală a cedat "precum o cutie de carton" şi s-a înfăşurat în jurul manechinului amplasat pe scaunul şoferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din faţă-dreapta a pătruns prin podea şi a zdrobit picioarele manechinului. Mâna dreaptă a manechinului a ieşit printre parbriz şi geamul din dreapta.
   
Înaintea testului, inginerii ADAC erau îngrijoraţi de consecinţele simulării asupra manechinelor, notează The Guardian. Create pentru a imita structura corpului uman, un exemplar costă aproximativ 100.000 de euro, de 60 de ori mai mult decât un Nano.
   
Rezultatele testului nu au lăsat loc de interpretare: manechinele vor putea fi reparate şi utilizate în alte simulări, însă în cazul unui accident pasagerii de pe locurile din faţă nu ar fi supravieţuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel că a primit zero stele şi la această categorie.
   
Reprezentanţii Tata Motors nu au comentat încă rezultatele simulării.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close