Antena 3 CNN Economic Auto Chrysler şi General Motors, salvate de la faliment de statul american

Chrysler şi General Motors, salvate de la faliment de statul american

Chrysler şi General Motors, salvate de la faliment de statul american
04 Ian 2009   •   16:36

Administraţia Statelor Unite a acordat, vineri, finanţarea de urgenţă necesară companiei Chrysler a î valoare de patru miliarde dolari, la două zile după ce guvernul a acordat o sumă similară concernului General Motors (GM) şi şase miliarde dolari diviziei de servicii financiar-bancare GMAC, anunţă Reuters.
Constructorul auto a beneficiat de intervenţia statului, în vederea salvării de la faliment, pentru a doua oară în 28 de ani.
La 29 decembrie, GM a mai primit, prin intermediul diviziei de servicii financiar-bancare GMAC, fonduri de şase miliarde de dolari extrase de stat din cele 700 miliarde de dolari alocate programului pentru salvarea sistemului financiar.
Luni, cei trei mari constructori de automobile americani, General Motors, Ford şi Chrysler, vor publica datele preliminare cu privire la evoluţia vânzărilor în decembrie. Analiştii anticipează că numărul de autovehicule comercializate în 2008 pe piaţa americană a revenit la nivelul din 1992, cel mai slab din ultimii 16 ani.
Conform clauzelor incluse în contractele de ajutoare de stat, GM şi Chrysler trebuie să prezinte planuri de restructurare până la jumătatea lunii februarie şi să le demonstreze viabilitatea până în martie.
La începutul lunii decembrie, GM şi Chrysler au anunţat că sunt pe punctul de a intra în faliment în prima parte a lui 2009 dacă nu primesc finanţări urgente, pentru a ieşi din criza de lichiditate.
Şi Ford a cerut nouă miliarde de dolari, dar a exclus posibilitatea falimentului, arătând că are nevoie de fonduri pentru a adapta gama de modele la cerinţele pieţei.
Cele trei concernuri auto estimează că sunt responsabile, direct sau indirect, de aproximativ 10% din locurile de muncă existente în Statele Unite, iar prăbuşirea pieţei auto locale ar putea declanşa o criză fără precedent.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: General Motors Chrysler Ford
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close