Antena 3 CNN Economic Auto Comisia Europeană a decis: Maşinile noi vor fi echipate cu faruri de zi, din 2011

Comisia Europeană a decis: Maşinile noi vor fi echipate cu faruri de zi, din 2011

Comisia Europeană a decis: Maşinile noi vor fi echipate cu faruri de zi, din 2011
25 Sep 2008   •   10:26

Din 2011, maşinile noi vor fi echipate, în mod obligatoriu, cu faruri speciale de zi. Este hotărârea specialiştilor din Comisia Europeană, care susţin că aceste proiectoare vor îmbunătăţi vizibilitatea vehiculelor, reducându-se, astfel, numărul accidentelor. Farurile speciale se vor activa automat în momentul în care motorul va fi pornit. Toate maşinile şi camionetele scoase pe piaţă începând cu 7 februarie 2011 vor trebui echipate cu aceste proiectoare.

Reprezentanţii Comisiei Europene susţin că farurile "vor îmbunătăţi considerabil vizibilitatea vehiculelor". Atât pietonii, cât şi bicicliştii sau motocicliştii, vor putea observa şi recunoaşte mult mai rapid maşinile dotate cu un astfel de sistem de iluminare.

Autorităţile de la Bruxelles speră că, astfel, va scădea numărul deceselor din accidente rutiere cu 3-5 procente, iar numărul coliziunilor frontale cu aproximativ 15%. Acest nou echipament ar trebui să ducă la o majorare a preţului maşinilor cu maximum 150 de euro, dar şi la o creştere uşoară a consumului de carburanţi, au precizat experţii de la Bruxelles.

Hotărârea Comisiei Europeană a venit în urma rezultatelor foarte bune înregistrate în ţările scandinave, unde ilumitatul vehiculelor pe timp de zi este obligatoriu de mai mult timp.

Antena3

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat la o clinică privată
x close