Antena 3 CNN Economic Auto Diferența dintre indicatorul Stop și cedează trecerea. Șoferii care nu cunosc regulile se aleg cu permisul suspendat

Diferența dintre indicatorul Stop și cedează trecerea. Șoferii care nu cunosc regulile se aleg cu permisul suspendat

Mulți șoferi nu fac diferența între semnele de Stop și cedează trecerea. Ambele indicând acțiuni distincte, iar confuzia poate duce la suspendarea permisului.

Diferența dintre indicatorul Stop și cedează trecerea. Șoferii care nu cunosc regulile se aleg cu permisul suspendat
Sursa foto: Getty Images I Mercedes Rancaño Otero
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   04:00

Indicatorul Stop are în legislația din România, de fapt, denumirea de "Oprire”. Acesta reglementează prioritatea de trecere într-o intersecție, dar are și rolul de a obliga oprirea mașinii.

De cealaltă parte, indicatorul Cedează trecerea este menit doar să stabilească ordinea de circulație a vehiculelor.

Diferența între Stop și Cedează trecerea

Indicatorul Stop denumit și "Oprire" în legislația românească, reglementează prioritatea în intersecții și impune obligația opirii complete a vehiculului.

Citește și: Schimbarea benzii de circulație înainte de intersecție. Regula pe care trebuie să o cunoască toți șoferii | Codul Rutier 2024

În schimb, semnul Cedează trecerea stabilește doar ordinea de circulație a vehiculelor.

Diferența majoră între cele două semne constă în obligația impusă de indicatorul de Oprire (STOP), care cere oprirea totală a mașinii până când prioritatea este acordată și este sigură continuarea deplasării.

În cazul semnului "Cedează trecerea", șoferii sunt obligați doar să acorde prioritate, fără a fi necesară oprirea completă a vehiculului.

Cine are prioritate dacă un șofer are STOP și celălalt Cedează

Într-o situație în care un șofer întâlnește semnul Stop și altul semnul Cedează, ambele semne sunt considerate "egale" conform legii, aplicându-se regula priorității de dreapta.

Sancțiunile pe care le primești dacă nu respecți STOP și Cedează

Sancțiunile pentru nerespectarea semnului Stop pot ajunge la 4 puncte de amendă, în timp ce neacordarea priorității poate atrage 5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile.

În cazul unui accident cauzat de nerespectarea priorității, sancțiunile pot crește la 6-8 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.

Este esențial ca șoferii să acorde atenție semnelor rutiere și să respecte regulile de circulație pentru a evita sancțiunile și riscurile de accidente.

×
Subiecte în articol: şoferi indicator rutier
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close