Antena 3 CNN Economic Auto Ecologiştii declară război maşinilor de teren

Ecologiştii declară război maşinilor de teren

Ecologiştii declară război maşinilor de teren
10 Aug 2007   •   09:23

O alianţă ecologistă a declarat război maşinilor de teren, acuzate că poluează şi consumă prea mult. În mai multe ţări europene s-au înregistrat acţiuni mai mult sau mai puţin dure împotriva acestor vehicule. Ecologiştii susţin că maşinile de teren trebuie folosite doar dacă sunt într-adevăr necesare şi nu doar pentru că sunt la modă, ca acum.

Vehiculele de teren, aşa-numitele 4x4, sunt tot mai des întâlnite pe străzile marilor oraşe europene. Şi asta nu pentru că pavajul s-ar fi deteriorat atât de mult încât să nu mai fie accesibil maşinilor obişnuite, ci pentru că impunătoarele vehicule au devenit un simbol al puterii şi bogăţiei.

Producătorii au simţit tendinţa şi au lansat versiuni de lux ale maşinilor 4x4. Dar ecologiştii sunt indignaţi: ei spun că maşinile de teren ameninţă mediul natural, prin consumul sporit de carburant şi poluarea generată. Aşa că militanţii au trecut la acţiune împotriva lor.

La Londra, unii au pândit vehiculele încriminate şi le-au mânjit cu noroi, ca să le reamintească şoferilor că locul lor e pe câmp. Alţii au ocupat trecerile de pietoni şi le-au blocat pur şi simplu accesul. În Germania au avut loc şi acţiuni mai dure: maşinile de teren din parcări s-au ales cu cauciucurile tăiate.

A apărut şi contra-ofensiva, sub forma unor grupări care apără dreptul consumatorilor de a-şi cumpăra ce maşină doresc, bineînţeles dacă şi-o pot permite. Între timp, primăria din Londra a găsit o metodă mai simplă de a-i sancţiona pe posesorii vehiculelor 4x4: aceştia ar putea plăti o taxă de trei ori mai mare decât cea obişnuită dacă doresc să circule prin centrul oraşului.

Antena 3

×
Parteneri
Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
x close