Antena 3 CNN Economic Auto Efectele scăderii dolarului. Autoturismele din SUA, mai ieftine decât cele din România

Efectele scăderii dolarului. Autoturismele din SUA, mai ieftine decât cele din România

Efectele scăderii dolarului. Autoturismele din SUA, mai ieftine decât cele din România
18 Mar 2008   •   14:40
Exclusiv Antena3.ro
Românii cu dare de mână, cărora le plac maşinile de lux, au acum o alternativă mai ieftină de a cumpăra un astfel de autoturism. Aceasta nu se află în Europa, ci în Statele Unite ale Americii. Din cauza deprecierii dolarului, o maşină de lux importată din America este de două ori mai ieftină în prezent decât acelaşi automobil importat din Europa. Spre exemplu, un Porsche Cayenne Turbo, full options costă între 150.000 şi 200.000 de euro în România, conform declaraţiilor Luminiţei Ivanici, PR manager, Porsche Romania.

În Statele Unite, acelaşi model de maşină, cu toate dotările incluse costă maxim 93.700 de dolari (conform Porsche.com.usa), adică aproximativ 59.500 euro. Trebuie însă să ţinem cont şi de taxele de transport şi de TVA, care se adaugă la preţul maşinii.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în Bulgaria. Astfel, conform Standart News, un Porsche Cayenne care costă 150.000 de euro la vecinii noştri de la sud, poate fi achiziţionat din SUA cu aproximativ 50.000 de euro plus 22.000 de euro taxele de transport şi TVA.

Această situaţie nu se aplică doar maşinilor de lux ci şi celor mai ieftine ca Volvo, Audi sau Volkswagen. Astfel, chiar dacă la preţ se adaugă transportul de peste ocean, aceste maşini pot fi importate mai ieftin din SUA, decât din Germania, spre exemplu.

Aşadar, diferenţa de preţ între un autoturism de lux şi nu numai, cumpărat din România (sau din Europa) şi unul achiziţionat din Statele Unite este semnificativă. Spre exemplu, în cazul Cayenne, preţul este de aproape două ori mai mare.

Totuşi, Luminiţa Ivanici a declarat pentru Antena3.ro că modelele Porsche Cayenne de pe piaţa europeană diferă de cele comercializate în America. "Diferenţele nu sunt foarte mari, principiul de fabricaţie este acelaşi dar totuşi sunt diferite, sunt adaptate nevoilor americanilor. Am primit şi noi două modele din SUA şi ne minunăm de cum arată faţă de cele europene", a precizat Luminiţa Ivanici.

Dacă luăm un alt exemplu, cel al BMW modelul 760Li, cu motorizarea de top (5972cmc) şi full options, acesta poate ajunge în România până la 147.529 de euro (dintre care 17.000 sunt numai dotările opţionale). Acelaşi model, cu aceeaşi configuraţie de dotări opţionale, ajunge în SUA la aproximativ 91.170 de dolari adică 57.800 euro (fără a lua în calcul taxele de transport şi TVA-ul).

Achiziţionarea unui autoturism din Statele Unite poate da mai multe bătăi de cap din cauza distanţei mari şi a micilor diferenţe de fabricaţie dar merită din punct de vedere financiar, chiar şi pentru românii mai bogaţi.

Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close