Antena 3 CNN Economic Auto Vești proaste pentru angajații uzinei Ford de la Craiova. Grupul american pregătește concedieri masive în Europa

Vești proaste pentru angajații uzinei Ford de la Craiova. Grupul american pregătește concedieri masive în Europa

Vești proaste pentru angajații uzinei Ford de la Craiova. Grupul american pregătește concedieri masive în Europa
Sursa foto: Foto:facebook.com/ford
03 Feb 2016   •   13:44

Ford Motor intenționează să elimine sute de locuri de muncă și să oprească producția mai multor modele la divizia din Europa, parte a unei strategii de a menține pe profit operațiunile europene, care au cauzat probleme de-a lungul timpului companiei auto americane, potrivit MarketWatch.

Grupul american deţine în România o fabrică la Craiova, unde produce autovehicule şi motoare.

Ford Europa intenționează să propună angajaților europeni pachete financiare pentru plecarea voluntară și se așteaptă ca mai multe sute de persoane, din cei aproximativ 10.000 de angajați, să accepte.

De asemenea, compania intenționează să renunțe la producția în Europa a mai multor modele neprofitabile, urmând să se concentreze asupra unor modele cu marje mai ridicate, precum SUV-urile, a informat Ford.

Ford obține aproximativ 19% din venituri în Europa, iar anul trecut a înregistrat în regiune un profit înainte de taxe de 259 milioane de dolari. În 2012-2014, producătorul auto a pierdut în regiune peste 3 miliarde de dolari.

Șeful Ford Europa, Jim Farley, a refuzat să precizeze producția căror modele va fi oprită, însă vânzările B-Max și S-Max au înregistrat anul trecut scăderi de peste 10%, în contextul în care europenii s-au reorientat într-o măsură tot mai mare către SUV-uri și crossover-uri.

B-Max, produs la Craiova, a înregistrat anul trecut o scădere a vânzărilor din Europa cu 7.900 de mașini, la 45.500 mașini.

Compania americană și alți constructori auto rivali au consemnat pierderi de miliarde de dolari în Europa în ultimii ani, în care piața a scăzut la minimul începând din anii '90. Principalul rival al Ford, General Motors, obține aproxiamtiv 13% din venituri în Europa, iar din 2010 a pierdut în regiune peste 7 miliarde de dolari. General Motors speră să revină pe profit anul acesta în Europa pentru prima dată din 1998.

Ford România a anunţat, săptămâna trecută, că discută de câteva luni cu sindicatele de la uzina Craiova despre noul contract colectiv de muncă, fără să se ajungă deocamdată la un acord, cerând "modificări cheie" în contracte care să ducă la creşterea competitivităţii şi eficienţei fabricii auto.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close