Antena 3 CNN Economic Auto Franţa nu exclude posibilitatea reducerii participației la Renault în 2016

Franţa nu exclude posibilitatea reducerii participației la Renault în 2016

Franţa nu exclude posibilitatea reducerii participației la Renault în 2016
30 Oct 2015   •   09:34

Guvernul francez nu exclude posibilitatea vânzării unei părți din acțiunile pe care le deține la constructorul auto Renault în 2016, pentru a-și reduce participația la 15,01% din capitalul Renault, a declarat joi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat cotidianului financiar francez Les Echos, preluat de Reuters.
În luna aprilie a acestui an, Guvernul francez și-a majorat participația la Renault de la 15,01% până la 19,7% iar Macron a declarat de mai multe ori că Guvernul de la Paris ar dori să revină la nivelul de 15% însă până acum nu a oferit un calendar precis.

Întrebat despre o posibilă vânzare de acțiuni Renault de către statul francez în 2016, Emmanuel Macron a răspuns: 'Este posibil, nu s-a luat încă o decizie. Atunci când vom fi în situația de a ne apăra interesele o vom face. Pentru a reveni, așa cum am promis, la nivelul de dinainte, adică 15,01%' a spus Macron.

Mai multe surse guvernamentale și din apropierea constructorilor auto Renault și Nissan au declarat pentru Reuters că Nissan a propus modificarea termenilor alianței cu Renault prin majorarea participației pe care constructorul nipon o deține la partenerul francez în ideea de a echilibra relația dintre cei doi parteneri.

Macron a precizat că Guvernul francez este favorabil aprofundării alianței Renault-Nissan. 'Viziunea noastră strategică, împărtășită cu Carlos Ghosn, este să mergem spre o mai mare integrare a celor două entități. Trebuie să definim modalitățile acestei apropiere iar acest lucru rămâne de stabilit. Acesta este o chestiune industrială și strategică iar problema acțiunilor se va pune atunci când va veni momentul', a spus ministrul francez.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, a reușit să-și dubleze drepturile de vot la Renault. La acea dată, atât Renault, cât și Nissan, s-au opus fără succes majorării drepturilor de vot ale statului francez, apreciind că aceasta ar putea afecta alianța.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

×
Subiecte în articol: Renault
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close