Antena 3 CNN Economic Auto Impozit auto 2022. Cât costă și ce se întâmplă dacă nu-l plătești la timp

Impozit auto 2022. Cât costă și ce se întâmplă dacă nu-l plătești la timp

Impozit auto 2022. Calculul impozitului care trebuie plătit de fiecare posesor de autoturism se face în funcție de capacitatea cilindrică a motorului.

Impozit auto 2022. Cât costă și ce se întâmplă dacă nu-l plătești la timp
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    29 Dec 2021   •   21:11

Impozit auto 2022. Valoarea impozitului datorat statului român crește cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui motor.

Din 2021 cei cu motoare puternice sunt penalizați și scot mai mulți bani din buzunare.

Impozitul auto se plătește de către orice persoană care deține un mijloc de transport care trebuie înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României. Acesta trebuie plătit în fiecare an.

Impozit auto 2022. Mașini scutite de la plata impozitului

Sunt şi mașini scutite de la plata impozitului auto: vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.

Unde se poate achita impozitul auto în 2022

Impozitul auto se poate plăti chiar și fără a sta la coadă la ghișeu. Impozitul auto poate fi achitat cash sau cu cardul bancar, direct la administrațiile financiare. Se poate plăti și online.

Impozitul auto se poate plăti online, prin intermediul portalului ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poştal din România.

Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale se datorează dobânzi și penalități de întârziere.

Impozit auto 2022. Ce penalități se aplică dacă nu achiți la timp impozitul auto

Nivelul dobânzii este de 0,02% - pentru fiecare zi de întârziere.

Nivelul penalității de întârziere este de 0,01% - pentru fiecare zi de întârziere.

Dobânzile și penalitățile de întârziere se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, și se face venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.

×
Subiecte în articol: Impozit auto 2022
Parteneri
ANM: Schimbări bruşte ale vremii în România. Unde revine iarna
x close