Antena 3 CNN Economic Auto Jumătate de milion euro daune pentru accidente cu autor necunoscut

Jumătate de milion euro daune pentru accidente cu autor necunoscut

Jumătate de milion euro daune pentru accidente cu autor necunoscut
10 Iul 2007   •   09:27

Legea există dar puţini au auzit de ea. Victimele accidentelor de circulaţie cu autor necunoscut pot primi daune de până la jumătate de milion de euro. La fel şi cei care au fost loviţi de o maşină fără RCA. Totuşi, birocraţia a făcut ca numai o persoană accidentată să primească despăgubiri de la fondul special înfiinţat pentru astfel de cazuri. Restul despăgubirilor s-au acordat numai pentru maşini lovite.

Fondul pentru protecţia victimelor străzii există de 12 ani. 10 ani a stat însă pe loc pentru că în legea asigurărilor s-a strecurat o greşeală. Practic, legea prevedea că pot fi despăgubite doar acele persoane care au fost lovite de un şofer necunoscut şi care nu avea poliţă RCA. Ori dacă autorul era necunoscut, nu aveai cum să afli dacă avea sau nu maşina asigurată.

De un an şi jumătate, legea s-a schimbat. Totuşi birocraţia i-a împiedicat pe mulţi să obţină despăgubiri. Practic, ca să primeşti bani de la fond trebuie să dovedeşti că ai plătit spitalizarea din banii tăi. Sau să aduci chitanţe cu cheltuielile de înmormântare, pentru o persoană decedată. Procedura e ceva mai simplă în cazul despăgubirilor pentru autoturisme. 85 de şoferi au luat deja bani de la fond. În medie, 1.700 de euro, de persoană.

În Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzi s-au adunat 11 milioane de euro. În Bucureşti anul trecut au fost înregistrate 21 de accidente cu autor necunoscut şi 139 de accidente în care au fost implicate maşini neasigurate.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close