Antena 3 CNN Economic Auto Modul în care se conduce în România s-ar putea schimba pentru totdeauna. Noul COD RUTIER urmează să fie aprobat

Modul în care se conduce în România s-ar putea schimba pentru totdeauna. Noul COD RUTIER urmează să fie aprobat

Modul în care se conduce în România s-ar putea schimba pentru totdeauna. Noul COD RUTIER urmează să fie aprobat
de O.P.    |    16 Sep 2013   •   06:06

Prevederile noului proiect de Cod Rutier sunt considerate exagerate chiar şi de şefii poliţiei române. Amezile ar urma să crească până la 16.000 de lei iar soferii ar putea rămâne fără permis de conducere chiar şi patru ani. Proiectul noului Cod Rutier se află în dezbatere publică până la sfărşitul acestei săptămâni apoi va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă.

Modificările care ar urma să fie aduse Codului Rutier au fost catalogate drept exagerate chiar de către şeful poliţiei rutiere, Lucian Diniţă. Aflat în platoul emisiunii Sinteza Zilei, comisarul şef a precizat că aceste modificări sunt deocamdată doar nişte propuneri.

Una din cele mai mici sancţiuni va fi pentru cei care nu poartă centură de siguranţă: între 9 şi 20 de puncte amendă. Asta înseamnă între 720 şi 1.600 de lei. 

Şoferii care trec pe roşu vor fi sancţionaţi cu până la 200 de puncte amendă, adică 16 mii de lei şi în plus, vor avea permisul suspendat doi ani. Dacă trecerea pe roşu este urmată de un accident, permisul se suspendă timp de trei ani.

Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru cei care traversează calea ferată cu bariera coborâtă, pentru cei care se urcă băuţi la volan, sau conduc pe contrasens.

În cazul în care şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice produc un accident, atunci permisul se suspendă timp de 4 ani.Depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepseşte cu suspendarea carnetului pe 3 luni şi amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

Cine nu îşi plăteşte amenda în cel mult 30 de zile, rămâne fără permis până când o achită.

×
Subiecte în articol: cod rutier
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close