O poliție privată, cu ochii pe șoferii din România

de D.G.    |    23 Feb 2016   •   19:55
O poliție privată, cu ochii pe șoferii din România foto: pixabay.com

O nouă entitate, care se constituie la nivelul ASF şi al asigurătorilor, va avea centralizate toate datele despre primele brute plătite pentru poliţele RCA, baza de date CEDAM, statistica daunelor plătite pe zona de RCA şi calcule actuariale despre primele de risc cu care ar trebui indexate poliţele RCA în funcţie de corelarea tuturor acestor date, informații de la Biroul Carte Verde și de la Fondul Victimelor Străzii.

Este vorba de o entitate privată, după cum spune proiectul legii, care se va numi Centrul Național de Informare a Asigurărilor Auto și se va finanța din parte din contribuțiile pe care asigurătorii le plătesc pentru administrarea bazei de date CEDAM, au declarat pentru economica.net surse din piață.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se pregăteşte să pună bazele unei asociaţii profesionale care va avea atribuţii legate de administrarea bazei de date CEDAM, realizarea de statistici care să evidenţieze evoluţia primelor de asigurare RCA, a despăgubirilor aferente acestora, precum şi realizarea de calcule actuariale privind prima de risc.

Asociaţia va fi formată din reprezentanţi ai ASF, ai societăţilor de asigurări și chiar ai brokerilor de asigurări, fiind o entitate privată. Exact, aceste lucruri vor stabilite prin normele metodologice care vor fi realizate după ce proiectul va deveni într-adevăr lege. Surse din piaţa asigurărilor susţin că înființarea noului Centrul Național de Informare a Asigurărilor Auto (CNIAA) se va face în baza proiectului de lege pe care ASF îl depune astăzi în Senat și se va finanța în principal din contirbuțiile asigurătorilor la CEDAM

Surse din piaţă susţin că la ora actuală se înregistrează diverse probleme de funcţionare în raportările din baza de date a asiguraţilor RCA, CEDAM. Această bază de date va fi plasată la noua asociaţie CNIAA şi va fi corelată cu mai multe informaţii despre poliţele RCA emise de asigurători.

Mai mult, pe economica.net.

Parteneri
x close