Antena 3 CNN Economic Auto Piaţa auto, în pană. Dealerii lansează oferte irezistibile, pe fondul crizei financiare

Piaţa auto, în pană. Dealerii lansează oferte irezistibile, pe fondul crizei financiare

Piaţa auto, în pană. Dealerii lansează oferte irezistibile, pe fondul crizei financiare
10 Noi 2008   •   19:37

Se ieftinesc maşinile noi, pentru că piaţa auto este în pană. Importatorii se bat în oferte, în speranţa că vor reuşi să-şi vândă maşinile şi nu recunosc, nici de-i pici cu ceară, că "ofertele" sunt gesturi disperate de a vinde. Aşa că recurg la reduceri de mii de euro sau oferte de finanţare fără precedent, pentru că sunt strănşi cu uşa. Dealerii au plătit maşini de la importatori prin credite, iar ratele bat la uşă.
Maşini multe, bani deloc. Vremurile de aur ale dealerilor auto au apus. Românii nu mai cumpără maşini iar dealerii numără acum fiecare cent. Disperaţi, lasă din preţ. Nu se mai uită la câteva mii de euro numai să scape de maşini.
"Am avut situaţii de urgenţă în care vânzările au scăzut chiar şi 40 la sută din preţul maşinii", declară Andrei Luca, dealer KIA.
Şi importatorii reacţionează. La Ford, o maşină costă cu un sfert mai puţin. Record de reducere de la venirea pe piaţa din România. Promoţie de iarnă, spun reprezentanţii, deşi piaţa şopteşte altceva.
"25% înseamnă până la 2.500 de euro, poate şi mai mult. Cea mai ieftină maşină e Ford Fiesta care are un preţ de 7.500 de euro cu tot cu TVA", a precizat Bogdan Tănăsescu, director de vânzări Ford.
Toată lumea a intrat, vrând-nevrând, în hora reducerilor. La Renault, pe lângă reducere, compania plăteşte şi taxa de poluare.
"Pentru Megane Sedane oferim 4 ani garanţie, şi un preţ special de 12.500 de euro", spune Dan Filip, consilier comercial Auto Cobălcescu.
Fiat face reduceri dar aduce pe piaţa din România şi o nouă ofertă de finanţare. Astfel, un autoturism poate fi achiziţionat prin plata unui avans de 50%, urmând ca diferenţa să fie achitată în 2010, potrivit lui Cristian Cotoanţă, consultant financiar Fiat. Şi dacă nici atunci nu ai restul de bani, adică jumătate din valoarea maşinii, vei plăti lunar o rată, la dobânda de atunci.
Şi la Seat scad preţurile, nu pentru că vin sărbătorile, ci pentru că, cinstit, au scăzut vânzările. "Avem şi o altă promoţie datorită vânzărilor care nu au mers atât de bine în ultima vreme. Pentru un stoc limitat există reduceri de până la 2.000 de euro", a declarat Andrei Ioachim, directori de vânzări Seat.
În primele nouă luni din 2008, numărul de maşini vândute pe piaţa românească a scăzut cu 1,4%, până la 230.000 de unităţi.
Însă niciuna dintre ofertele de la noi nu se compară cu ceea ce ce se întâmplă în străinătate. Un dealer auto din Marea Britanie, disperat din cauza vânzărilor scăzute oferă la fiecare maşina achiziţionată, un automobil gratis. Astfel, cumpărătorii au putut achiziţiona două modele Dodge Avenger SXT 2.4i, cu scaune de piele şi aer condiţionat pentru 20.000 de lire sterline. Cererea de autoturisme a fost atât de mare încât site-ul companiei cu sediul la Colchester, Broadspeed.com, s-a blocat.
Directorul companiei, Simon Empson, a declarat pentru Guardian.co.uk că are în plan şi alte oferte la fel de ireziszibile. Experţi ai industriei auto au descris oferta ca fiind "aproape incredibilă" şi au spus că acesta este un semn că piaţa auto trece printr-o criză fără precedent. În octombrie, vânzările auto din Marea Britanie au scăzut cu 23 la sută, cea mai mare cădere din ultimii 17 ani.
Observator

×
Subiecte în articol: criza piata auto criza economica
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close