Antena 3 CNN Economic Auto Refugiile de pietoni au preţuri de vile

Refugiile de pietoni au preţuri de vile

Refugiile de pietoni au preţuri de vile
30 Apr 2007   •   11:24

La Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România s-a pus la cale un jaf de proporţii, scriu jurnaliştii de la ?Gândul?. Este vorba despre refugiile pentru pietoni, care au preţuri de vile ? 100.000 de euro bucată. Respectivele amenajări ar urma să fie placate cu marmură şi dotate cu indicatoare poleite cu aur curat.

Bugetul alocat campaniei de sporire a siguranţei rutiere se ridică la 540 de milioane de euro, în spatele căreia s-ar ascunde o serie de comisioane şi supraevaluări, mai scrie ?Gândul?. 400 de milioane din acest buget sunt asigurate de Guvern, iar 140 de milioane provenite din fonduri structurale şi credite externe.

Alocarea acestor sume ar fi fost însă efectuată fraudulos susţin jurnaliştii de la ?Gândul?. Pentru amenajarea refugiilor centrale la trecerile de pietoni în 500 de locaţii s-au alocat 50 de milioane de euro, spun jurnaliştii. Astfel fiecărui refugiu îi sunt alocaţi 100.000 de euro, sumă care depăşeşte cu mult valoarea reală a acestora. Insulele separatoare de la intrarea şi ieşirea din localităţi vor costa 50 de milioane de euro, 500 de locaţii.

Pentru separatoarele mediane ale sensurilor de circulaţie se vor cheltui 60 de milioane de euro. Astfel parapeţii de protecţie şi amenajările aferente vor costa 42.857 de euro pe kilometru, o sumă exagerat de mare consideră jurnaliştii. Valoarea celor 30 de sensuri giratorii incluse în proiect depăşeşte şi ea rezonabilul, sunt de părere aceeaşi jurnalişti, care au calculat preţul acestora la 600.000 de euro fiecare.

Noul director al Companiei le-a declarat jurnaliştilor de la Gândul că valoarea mare a costurilor a fost determinată de faptul că nu există firme specializate, aşa că se lucrează în sistem de subantrepriză. Jurnaliştii susţin însă că de fapt este vorba de o deturnare de fonduri.

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close