Antena 3 CNN Economic Auto Şoferi păcăliţi de GPS-uri piratate

Şoferi păcăliţi de GPS-uri piratate

Şoferi păcăliţi de GPS-uri piratate
05 Aug 2007   •   17:55

Doi experţi italieni, Andrea Barisani şi Daniele Bianco, au demonstrat posibilitatea ca şoferii să fie induşi în eroare de sisteme GPS cu ocazia reuniunii anuale a specialiştilor în securitatea „cyberspace”-ului, de la Las Vegas, statul Nevada. Aceştia au pus la punct o modalitate prin care se pot trimite date de trafic false GPS-urilor din automobile. „Dacă noi o putem face, atunci oricine altcineva este în stare”, a afirmat Andrea Barisani. Cei doi experţi au reuşit să trimită mesaje care le explicau, în mod eronat, şoferilor, că drumul pe care aveau intenţia să-l urmeze e închis din cauza condiţiilor meteo proaste, din cauza unei alerte cu bombă sau că e blocat dintr-un anume motiv. Instrumentul care permite piratarea datelor poate acţiona pe o rază de 16 km, difuzarea tuturor mesajelor de alertă fiind integrate în sistemul de navigare prin satelit.
Italienii au precizat că aceste programe nu sunt securizate. „Pot fi astfel «puse» mine pe autostradă, creată impresia unui bombardament iminent, unei catastrofe aeriene, unor atacuri teroriste fără sfârşit, pe scurt, poate fi creată senzaţia că a venit cel de-al treilea război mondial”, a rezumat Andrea Barisani.

„Problema e că oamenii cred aceste mesaje din instinct”, a spus el. „Oamenii îşi fac griji cu privire la posibilitatea ca PC-ul de acasă să cadă victimă unui virus, dar nu-şi imaginează că acest lucru se poate întâmpla şi în maşina personală”.

Cercetătorii au îndemnat automobiliştii să nu reacţioneze imediat, dacă primesc un mesaj cu totul neobişnuit, şi să consulte serviciile de informaţii clasice înainte de a acţiona.


Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close