Antena 3 CNN Economic Auto Şoferii ar putea fi obligaţi să dea "testul beţivului"

Şoferii ar putea fi obligaţi să dea "testul beţivului"

Şoferii ar putea fi obligaţi să dea "testul beţivului"
14 Aug 2008   •   13:01

Şoferii care urcă băuţi la volan se pot alege cu dosar penal chiar şi pentru un pahar cu bere, dacă poliţistul observă ceva în neregulă. Poliţia Rutieră pregăteşte o nouă modificare a codului rutier. În prezent, cei care au alcoolemia sub 0,8 la mie rămân fără permis, dar nu li se întocmeşte dosar penal. Această prevedere s-ar putea schimba, după cum susţin jurnaliştii de la "Adevărul".

Şoferii ar putea fi obligaţi, în curând, să dea "testul beţivului". Mai precis, şoferii ar urma să încerce să-şi atingă vârful nasului cu mâna sau să meargă în linie dreaptă pentru a demonstra că nu sunt afectaţi de băutură. Potrivit modificărilor propuse de Poliţia Rutieră, constatarea stării de ebrietate nu va mai ţine cont de alcoolemie, ci doar de starea fizică în care se află conducătorul auto.

Prin urmare, şoferul care pică testul de ebrietate, adică dă dovadă de confuzie, dezorientare, alterarea judecăţii, a memoriei, precum şi de tulburări de echilibru şi de coordonare se poate alege cu dosar penal, chiar dacă alcooltestul depistează o valoare mai mică de 0,80 grame/litru alcool pur în sânge.

În prezent, şoferii depistaţi cu o alcoolemie sub limita legală se aleg doar cu amendă şi cu permisul suspendat pentru 90 de zile. Propunerea de introducere a prevederii referitoare la "starea de ebrietate" în Codul Rutier a fost trimisă la Parlament încă din primăvara acestui an, dar dezbaterile au fost amânate din cauza campaniei electorale şi a vacanţei aleşilor.



Antena3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close