Antena 3 CNN Economic Auto Şoferii începători sunt pregătiţi de instructori la fel de "experimentaţi"

Şoferii începători sunt pregătiţi de instructori la fel de "experimentaţi"

Şoferii începători sunt pregătiţi de instructori la fel de "experimentaţi"
15 Iul 2008   •   20:57

Şoferii nepricepuţi provin din instructori nepricepuţi. Cel puţin jumătate din instructorii din şcolile de şoferi sunt neprofesionişti, potrivit Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto. Peste o sută de oameni au murit anul acesta în accidente provocate de începători. La începutul lunii iunie a acestui an, în Comuna Pietroşiţa, doi tineri au murit zdrobiţi după ce un tir s-a prăbuşit peste ei.

Şoferul autotrenului a pierdut controlul volanului într-o curbă, iar tirul s-a răsturnat în apropierea unui magazin. Cei doi tineri, aflaţi pe trotuar nu au avut nici o şansă. Şoferul îşi luase permisul în urmă cu numai câteva luni. Acesta este doar unul dintre cele 425 de accidente provocate anul acesta de şoferii începători.

"Practic, la jumătatea anului 2008 numărul de accidente mortale e aproape egal cu cele produse anul trecut" a declarat Petre Dandea, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa. Preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto spune că vina aparţine şi celor care îi învaţă pe şoferi să conducă. Practic, oricine are permis poate deveni, în numai o lună, instructor auto. Asta în timp ce în alte ţări, pregătirea instructorilor durează cel puţin o jumătate de an.

"În momentul de faţă jumătate din cei care îşi desfăşoară activitatea sunt cu adevărat profesionioşti. Restul nu au nici un fel de exeprienţă şi au obţinut acest atestat pentru a-şi rotunji veniturile", a declarat Cornel Lipă, preşedintele Sindicatului Instructorilor Auto.



Pregătirea viitorilor şoferi se făcea, adesea, "pe genunchi". 20 de ore de teorie şi 30 de practică sunt insuficiente pentru siguranţa la volan.

În plus, nu există o lege care să permită instructorilor auto să nu le dea voie candidaţilor să se înscrie la concursul pentru permis dacă sunt de părere că aceştia nu sunt suficient de bine pregătiţi.

Observator

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close