Antena 3 CNN Economic Auto Sofia e sufocată de maşinile second-hand

Sofia e sufocată de maşinile second-hand

Sofia e sufocată de maşinile second-hand
11 Mar 2007   •   12:47

Suspendarea taxelor de import, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, a provocat imense valuri de autovehicule de ocazie poluante, în Bulgaria, pe care infrastructura deficitară a Sofei le suportă cu greu, relatează AFP din capitala bulgară. Numărul autovehiculelor la mâna a doua a înregistrat o ''creştere bruscă'' de 46 %, a anunţat Ministerul de Interne bulgar, conform căruia de la începutul acestui an s-au cumpărat 34.677 de maşini de ocazie, faţă de 8.723 autovehicule noi.

Maşinile fabricate în urmă cu peste zece ani sunt importate de Bulgaria în special din Germania şi Italia. Absenţa unui control tehnic strict ''împinge'' în jos preţul autovehiculelor, provocând o veritabilă ''catastrofă'' ecologică, afirmă preşedintele Uniunii importatorilor de automobile Stoian Jelev. Companiile membre ale acestei uniuni se tem de stagnarea achiziţionării de autovehicule noi, după o tendinţă de creşte constantă, în ultimii ani.

''Autovehiculele de peste zece ani sunt foarte poluate /.../ şi, în timp ce Germania şi Italia impun exigenţe din ce în ce mai mari privind protejarea mediului înconjurător, ţara noastră riscă să devină groapa de gunoi a Europei'', potrivit aceleiaşi surse. Într-un târg de autovehicule dintr-o suburbie a Sofiei sunt puse în vânzare mii de maşini, care în ţara de unde provin au fost scoase de ani de zile din circulaţie, iar kilometrajul afişat este cu mult depăşit, în realitate.

Rompres

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close