Antena 3 CNN Economic Banci Creditele ipotecare, inaccesibile. Băncile cer norme mai uşoare de la BNR

Creditele ipotecare, inaccesibile. Băncile cer norme mai uşoare de la BNR

Creditele ipotecare, inaccesibile. Băncile cer norme mai uşoare de la BNR
16 Dec 2008   •   20:00

În lipsa creditelor, populaţia se sufocă financiar. Băncile se feresc să dea bani cu împrumut pentru case, iar valoarea lor scade. Şi tot băncile sunt cele care cer norme mai uşoare de la BNR pentru împrumuturile ipotecare. Între timp, clienţii stau şi aşteaptă vremuri mai bune.
Bancherii au început deja negocierile cu Banca Naţională pe marginea unui nou regulament de creditare. Deşi nu vor să spună prea multe, băncile vor să diferenţieze creditele ipotecare sau de nevoi personale cu garanţii, de cele de consum fără garanţii.
"Comportamentul clientului care are casa pusă la ipotecă este mult mai atent decât al celui care a luat un credit şi nu a lăsat niciun fel de garanţie", spune Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB.
Acest lucru ar putea fi primul pas de deblocare a creditelor. Un studiu realizat de o firmă de brokeraj arată că peste 50 la sută din români sunt dornici în continuare să cumpere o casă cu bani de la bancă. Doar că ar mai fi o problemă: instabilitatea pieţei imobiliare şi scăderea preţurilor îi determină pe bancheri să se ferească de creditele ipotecare.
"În decizia de acordare a creditului contează mai mult valoarea de garanţie decât gradul de îndatorare sau de profilul de risc al clientului", a precizat Anca Bidian, broker de credite.
Cu alte cuvinte, aveţi grijă ce fel de locuinţă vă cumpăraţi. Un client bun-platnic, cu un salariu şi un avans mare riscă să nu primească împrumutul pentru locuinţă dacă evaluarea arată că preţul casei poate scădea rapid. Mai mult, speriaţi de criză, românii au luat de la bănci sume cu 40 la sută mai mici în ultimele trei luni decât în mod normal.
Brokerii de credite cred că până vara viitoare am putea avea din nouă undă verde, cel puţin la creditele pentru locuinţe. Însă cu preţul unor dobânzi şi cu 50 la sută mai mari.
Observator

×
Subiecte în articol: banci BNR bancheri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close