Antena 3 CNN Economic Banci Jeffrey Franks: Ne facem griji în privinţa aplicării anumitor prevederi ale ordonanţei 50 retroactiv

Jeffrey Franks: Ne facem griji în privinţa aplicării anumitor prevederi ale ordonanţei 50 retroactiv

Jeffrey Franks: Ne facem griji în privinţa aplicării anumitor prevederi ale ordonanţei 50 retroactiv
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Oct 2010   •   23:53

Ordonanţa 50 şi-a mai găsit un adversar: delegaţia FMI. Jeffrey Franks a declarat marţi că aplicarea actului normativ în cazul contractelor în derulare ar putea avea efecte negative pentru România. ANPC vrea să meargă mai departe şi să nu schimbe ordonanţa aşa cum vor băncile şi, mai nou, FMI. Bănuiala că ţine partea băncilor l-a enervat pe şeful delegaţiei FMI.

"Ne facem griji în privinţa aplicării anumitor prevederi ale ordonanţei 50 retroactiv, unor contracte deja existente, în loc să fie aplicate doar noilor contracte. I-am cerut agenţiei de protecţie a consumatorilor să ia în considerare aplicarea acestor prevederi doar contractelor viitoare". Asta spunea Jeffrey Franks imediat după întâlnirea cu şefii de la Protecţia Consumatorului de la care a aflat că ordonanţa 50 nu încalcă legislaţia europeană. 

ANPC a cerut chiar detalii FMI despre pierderile pe care le-ar înregistra băncile din aplicarea ordonanţei. Ar vrea o cifră dintr-o sursă sigură, până acum singurele estimări fiind cele alea băcnilor care vorbesc de pierderi între 400 şi 900 de milioane de euro.

Întrebat dacă ţine partea băncilor, pentru prima data de când a venit în Romînia, Franks s-a enervat în public.

"De ce aţi făcut această declaraţie despre ordonanţa 50, despre bănci? Pentru că acesta este opinia noastră. Credeţi că clienţii sunt mai mult sau mai puţin importanţi decât băncile? Suntem foarte interesaţi să îi protejăm pe consumatori şi să avem un sistem bancar stabil. Ambele lucruri le dorim", a spus Franks.

De cealaltă parte, clienţii nemulţumiţi au depus deja 160 de acţiuni în instanţă. Ultimii, un grup de aproape 400 de persoane clienţi ai aceleaşi bănci.

Amendamentele aduse ordonanţei se discută, în continuare, în Camera Deputaţilor. La comisia de politică economică au fost aprobate toate cele 98 propuse de bancheri. La cea de buget finanţe încă se strâng amendamente.

Jeffrey Franks, ordonanţa 50

×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks banci
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close