Antena 3 CNN Economic Biz News Business "Made in China", distrus de ambiţiile oamenilor de afaceri occidentali

"Made in China", distrus de ambiţiile oamenilor de afaceri occidentali

"Made in China", distrus de ambiţiile oamenilor de afaceri occidentali
Sursa foto: made in china
27 Aug 2009   •   17:56

În ultimul an şi jumătate mâncarea pentru animalele de companie fabricată în China a ucis zeci de câini şi de pisici în SUA, milioane de tuburi de pastă de dinţi au fost retrase din întreaga lume, jucării periculoase au fost vândute cu miile în centrele comerciale, medicamentele chinezeşti au îmbolnăvit - şi ucis - numeroşi pacienţi iar produsele lactate, contaminate cu melamină, au provocat cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a ţării asiatice, scrie cotidianul spaniol El Mundo, citat de blogul lui Andrei Bădin.

Numărul produselor cu defecte ieşite din China este infim faţă de producţia acestui stat. Totuşi, imaginea Chinei a fost pătată de constantele critici aduse produselor sale. Fabricile chineze au scăzut din punct de vedere al competitivităţii, mai ales din cauză creşterii costurilor de producţie şi din cauza corpţiei.

Pe de altă parte, concernele din Occident vor ca firmele din China să fabrice din ce în ce mai mult, mai bine şi mai ieftin. În caz contrar, filialele vor fi relocate.

Avântul economic şi bogăţia din zonele industriale a dus şi la creşetrea pretenţilor salariale din partea muncitorilor. Deci costurile salariale au crescut, companiile trebuid să găsească alte mijlaoce de a-şi ieftini producţia. Poate chiar acoperirea jucăriilor cu vopsea toxică da rmai ieftină sau adăugarea melaminei în lapte.
?Made in China? s-ar putea transforma cât de curând în ?made in Cambodgia? sau ?made in Mali?, întrucât marii oameni de afaceri caută să prelungească strategia bazată pe lucruri ieftine şi de serie şi în alte state unde costurile de producţie să fie minime.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close