Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: Cum a schimbat Guvernul modalitatea de calcul a accizelor

Daily Income: Cum a schimbat Guvernul modalitatea de calcul a accizelor

Daily Income: Cum a schimbat Guvernul modalitatea de calcul a accizelor
14 Ian 2014   •   10:07

Pentru a strânge cât mai mulţi bani la buget, Guvernul a modificat modalitatea de calcul a accizelor. Mai exact, pentru 2014 nu s-a mai luat în considerare valoarea euro de la 1 octombrie a anului trecut, ci cea din 2012.  Printr-o mofidicare legislativă convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul poate alege valoarea mai mare a cursului de referinţă anunţat de Banca Centrală Europeană.

Prin urmare, cursul luat în calcul pentru acest an este cel de la 1 octombrie 2012, de 4,5 lei, mult mai mare faţă de referinţa din 2013 care a fost de 4,44 lei. Mai mult, din acest an, valoarea accizei este calculată şi în funcţie de rata inflaţiei. Astfel rezultă cursul real la care se calculează accizele în acest an - 4,73 lei pentru un euro.

De aici şi scumpirile la carburanţi, alimente, energie, tutun, cafea şi alcool. 

Deşi introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe lei pe litrul de carburant a fost amânată până la 1 aprilie, benzina şi motorină nu au scăpat de o scumpire, în medie cu 9 bani/litru, tocmai din cauza acestei noi modalităţi de calcul.

Ţigările s-au scumpit cu 50 de bani pe pachet, iar acciza la băuturi s-a majorat cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur. Majorarea accizei se va resimţi în aproape toate sectoarele economiei, astfel că, modificarea fiscală va atrage după sine un nou val de scumpiri în lanţ.



×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close