Antena 3 CNN Economic Brand de ţară Cultura Banatului, o Europă în miniatură: O călătorie în vestul României a devenit o experiență culturală și gastronomică unică

Cultura Banatului, o Europă în miniatură: O călătorie în vestul României a devenit o experiență culturală și gastronomică unică

G.A.
3 minute de citit Publicat la 17:05 29 Aug 2025 Modificat la 17:11 29 Aug 2025
GettyImages-1440262717

Banatul este un mozaic cultural, o Europă în miniatură datorită etniilor care au trăit aici de-a lungul timpului și care au amprentat viața, cultura, muzica și gastronomia locului. O călătorie în vestul României e o experiență culturală și gastronomică unică. Tot mai mulți turiști străini se opresc în Banat atrași de istorie, de atmosfera vibrantă, de gustul preparatelor tradiționale bănățene sau al rețetelor reinterpretate, împrumutate de la comunitățile etnice. Banatul are toate șansele să devină în 2028 Regiune gastronomică Europeană, un titlu acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism. Proiectul ambițios este coordonat de Consiliul Judetean Timis.

RUXANDRA ADAM, coordonator Compartiment pentru Dezvoltarea Turismului, Consiliul Județean Timiș: Sâmbăta și duminica au loc concerte aici, în Bastion, cu artiști, unul de unii dintre ei de foarte mare notorietate și prin care reușim să aducem lumea aici, să vadă, să se simtă bine și să integreze acest loc ca un spațiu central, plin de viață și în care pot obține ceea ce își doresc de la un weekend de calitate. 

Tot bastionul, acest monument istoric este funcțional în integralitatea lui, găzduiește restaurante, cafenele, terase, pe de o parte, pe de altă parte, instituții cu destinație culturală, adică tot ce putem face pentru a atrage publicul și pentru a-i oferi momente în care să-și petreacă cu bine timpul liber și în care se simtă bine. 

Când pui zâmbet și bucurie pe chipul oamenilor cărora le arăți cât de primitor și de frumos e locul în care vrei să faci turism de calitate, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Bastionul Maria Theresia este epicentrul Timișoarei moderne. Tot mai mulți turiști români și strâini se opresc aici pentru muzică, pentru informație, pentru călătorie într-o lume pe care încep să o exploreze. 

ALFRED SIMONIS, președintele Consiliului Județean Timiș: Bastionul Theresia, sau investiția care pulsează viitorul Timișoarei, așa cum îmi place mie să spun, devine punctul zero al Timișoarei moderne, o investiție strategică în istorie, cultură și vibrație urbană. Aici se va dansa, se va crea, se va celebra, va fi locul în care nopțile Timișoarei, prin viață și zilele, se scriu cu energie proaspătă. Bastionul nu e doar un spațiu, e noul epicentru al petrecerilor, al ideilor și al comunității. Aici începe totul. 

Construit în anii 1700, Bastionul Maria Theresia este una dintre cele mai importante fortificații istorice din centrul Timișoarei și singura care a mai rămas din fosta cetate a orașului. După ce a fost reabilitat de Consiliul Județean Timiș, bastionul a devenit un centru turistic și cultural vibrant, vizitat de peste 12 mii de turiști pe an, din toată lumea. 

RUXANDRA ADAM, coordonator Compartiment pentru Dezvoltarea Turismului, Consiliul Județean Timiș: Avem pregătit un tur virtual pentru vizitatorii care nu reușesc neapărat să iasă din județ, dar ar vrea să vadă ce se poate vizita, o serie de ecrane pe care sunt prezentate imagini și filme pe care le-am creat de-a lungul timpului cu același scop să prezentăm frumusețele județului nostru. Iar în zona aceasta sunt prezenta prezentate și punctate geografic zona de în care sunt cele mai reprezentative mănăstiri și lăcașe de cult din județul Timiș. 

De-a lungul timpului, numeroase popoare şi-au lăsat amprenta asupra orașelor și satelor din Banat, însă de departe cele mai mari influenţe au fost cele germane, maghiare şi sârbeşti, vizibile în toate aspectele vieții - de la arhitectură și tradiție, până la artă și gastronomie. Ca să ajungi să le cunoști, trebuie să bați la pas Timișul și să-i descoperi comorile. 

SIMONA NEUMANN, director Visit Timiș: Ne aflăm în Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, un loc în care vedem case restaurate complet și reproduse după spiritul timpurilor. Timișul are în primul și în primul rând acest mozaic de culturi care se simte nu doar în cultura scrisă, în artă, în muzică, în tradițiile folclorice, dar mai ales în cultura gastronomică și nu neapărat într-o formă separată pentru fiecare cultură, deși o întâlnim și așa, cât mai ales în fuziunea dintre ele, pentru că aici fiecare cultură, fiecare etnie a împrumutat de la cealaltă ceva și de fapt aceasta e particularitate a Banatului, acest mozaic cultural e o Europă în miniatură. 

Bucătăria bănățeană a devenit în timp un amestesc de gusturi și rețete împrumutate, adaptate, reinventate. Cum ar fi de pildă acest preparat sârbesc ce conține carne de vită, legume, mirodenii și mozarella.  

CĂLIN NEGRU, chef bucătar: Aburindă…Cam asta e  păturata noastră, pleșcavița sârbească, ceea ce noi am reinterpretat și spunem acum că e un preparat din Banat. 

Candidatura județului Timiș la titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028 nu este doar o competiție culinară. Este o declarație de identitate, un omagiu adus unui spațiu în care fiecare etnie și-a pus de-a lungul vremii amprenta în viața fiecărei comunități. O poveste de pus în album și de dat mai departe. Copiilor, călătorilor, străinilor care vin să ne descopere țara.

 

 

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close