Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Care sunt cauzele durerilor menstruale și cum le poți trata

Care sunt cauzele durerilor menstruale și cum le poți trata

Menstruația reprezintă schimbările fiziologice prin care este nevoită să treacă o femeie, fiind și un semn al fertilității.

Care sunt cauzele durerilor menstruale și cum le poți trata
de Georgiana Adam    |    26 Ian 2022   •   11:17

Însă, de-a lungul vieții, cele mai multe dintre femei experimentează dureri, unele mai moderate, altele greu de suportat, dureri care le afectează viața pe toată durata ciclului menstrual, necesitând repaus la pat, odihnă și medicație.

Ce sunt durerile menstruale?

Durerile menstruale sau dismenoreea, cum sunt cunoscute în domeniul medical, sunt o parte a ciclului menstrual și apar înainte, în timpul sau după perioada menstruației. În funcție de fiecare femeie, aceste variază în intensitate, pentru unele femei disconfortul fiind aproape insesizabil, putând să își desfășoare activitățile cotidiene, în timp ce pentru alte femei, disconfortul este insuportabil, necesitând odihnă preț de câteva zile, medicamente și uneori, chiar mers la urgențe. 

De ce apare dismenoreea?

Dismenoreea apare ca urmare a contractării uterului în timpul menstruației. Desigur, în timpul ciclului menstrual uterul se contractă în mod regulat, însă din cauza unor hormoni numiți prostaglandine, contracțiile uterului se intensifică, durerile fiind mai puternice, iar în urma contracțiilor, se produce eliminarea mucoasei endometriale. Contracțiile uterului duc de asemenea și la diminuarea cantității de sânge și scăderea fluxului de oxigen către mușchi, fapt ce produce dureri menstruale. 

Care sunt cauzele durerilor menstruale?

Pe lângă secreția abundentă a hormonilor prostaglandini și contractarea puternică a uterului, durerile menstruale pot fi produse și de alte cauze. Vârsta tânără, fluxul de sânge abundent, fumatul, obezitatea, dietele drastice, lipsa unei vieți echilibrate, lipsa mișcării, viața sedentară, stresul, anxietatea, oboseala, starea de sănătate generală precară, pot fi printre cauzele provocatoare de dureri menstruale și pot fi tratate cu medicamente și un pic de efort din partea fiecărei femei.

În schimb, diverse afecțiuni ale aparatului genital, precum endometrioza, fibroamele, polipii uterini, boli inflamatorii pelviane sau adenomioza uterină, care pot la rândul lor provoca dureri menstruale cumplite, pot fi tratate doar cu ajutorul medicilor specialiști.

Care sunt simptomele asociate durerilor menstruale?

Durerile menstruale sunt de fapt crampe provocate de contracția uterului și apar de obicei cu câteva zile înainte de debutul menstruației. Acestea pot apărea și în prima sau a doua zi a menstruației, dar și după ce aceasta trece. Alături de durerile menstruale, pot apărea o serie de simptome, printre care stări de greață, balonări, diaree, vărsături, dureri de cap, amețeală, slăbiciune, dureri la nivelul sânilor, precum și creșterea în volum a acestora, dureri de spate și o stare generală de rău.

Unele femei au poftă de dulce în această perioadă, această poftă fiind rezultatul anxietății cauzate de durerile mult prea puternice. Toate aceste simptome își fac apariția de obicei în prima zi de ciclu, urmând să scadă în intensitate următoarele zile. 

Cum poți trata durerile menstruale?

De cele mai multe ori, durerile menstruale pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul antiinflamatoarelor. Acestea trebuie luate doar în urma prescrierii medicului pentru a te asigura că iei dozajul potrivit. Folosirea unor antiinflamatoare beneficii multe îți pot aduce. Vei scăpa de de dureri sau cel puțin le vei ameliora astfel încât să-ți poți desfășura activitățile zilnice, te vei simți mai bine și vei scăpa de senzația de greață și dureri de cap, dar și de orice alte simptome provocate de durerile menstruale.

Dacă durerile nu cedează la antiinflamatoare, o soluție o reprezintă folosirea anticoncepționalelor. Acestea conțin hormoni care pot preveni ovulația, reducând astfel durerile menstruale. Îți poți achiziționa medicamentele dintr-o farmacie fizică dacă ai o prescripție medicală sau chiar dintr-o farmacie online dacă durerile îți cedează cu antiinflamatoare ce se pot elibera fără prescripție medicală. Ultima soluția poate fi mai la îndemână atunci când durerile sunt prea puternice și nu te poți deplasa în oraș pentru medicamente.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close