Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce presupune o intervenție sau o operație de hemoroizi

Ce presupune o intervenție sau o operație de hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate care pot fi interne, ceea ce înseamnă că sunt în interiorul rectului, sau externe, ceea ce înseamnă că sunt în afara rectului.

Ce presupune o intervenție sau o operație de hemoroizi
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2022   •   11:57

Hemoroizii sunt de mai multe tipuri, clasificați după gradul de avansare al bolii. Hemoroizii de gradul 1, 2 și 3 sunt în mare parte cei interni sau externi dar se retrag intern după o criza hemoroidală și încă pot fi tratați cu metode minim invazive care nu dor.

Hemoroizii de gradul 4 sunt cei externi, care nu se mai retrag în interiorul rectului, si nu pot fi excizati/scosi decat prin chirurgia clasică printr-o intervenție chirurgicală, sub anestezie generală. Sunt anumite cazuri cand acești hemoroizi externi de grad 4 pot fi scoși cu ajutorul intervenției minim invazive cu LASER (LHP), însă aceasta decizie o poate lua doar medicul proctolog în urma unui control amănunțit.

Potrivit Societății Americane a Chirurgilor de Colon și Rect (ASCRS), o dietă bogată în fibre și consumul a 8-10 pahare de apă pe zi vă poate ajuta, de obicei, să gestionați simptomele prin favorizarea unor scaune mai moi și mai regulate.

În unele cazuri, este posibil să trebuiască să folosiți și agenți de înmuiere a scaunelor pentru a reduce forțarea în timpul scaunelor, deoarece forțarea poate agrava hemoroizii.

ASCRS estimează că mai puțin de 10% din cazurile de hemoroizi necesită intervenție chirurgicală, dar aceasta poate deveni necesară în anumite cazuri când hemoroizii externi devin prea iritați, se infectează sau când există complicații.

Despre câteva tipuri de intervenții și ce tratament hemoroizi să urmăm am discutat cu dr. Vitalii Mironescu, medic specialist chirurgie generală în cadrul clinicii Anastasios Cluj, cu peste 20 de ani experiență în tratarea pacienților ce suferă de hemoroizi, varice, și alte afecțiuni venoase.

Scleroterapia. Ce este și cum se aplică?

“Scleroterapia – este o metodă prin care se injectează transanal în țesutul hemoroidal o substanță sclerozantă sub formă de soluție sau spumă, iar această substanță va produce inițial o inflamație a venelor hemoroidale urmată de fibroză și retracția hemoroidului.

Pe lângă reducerea volumului țesutului hemoroidal, scleroterapia favorizează hemostaza, adică odată substanța ajunsă în vasele hemoroidale va produce contracție și tromboza vaselor astfel încât sângerarea se va opri. Tehnica este indicată în special pentru hemoroizi interni în stadiul 1 și 2, se efectuează în regim ambulatoriu, fără a fi nevoie de anestezie sau internare. După intervenție pacientul va urma un tratament medicamentos simptomatic, perioada în care poate să-și continue activitățile obișnuite de zi cu zi.

Pentru rezultate optime sunt necesare mai multe ședințe de scleroterapie. Rezultatele obținute arată dispariția simptomelor în 90% dintre cazuri, dar ca și dezavantaj aproximativ 40% dintre pacienți au prezentat dureri postintervenționale.”

Termoforo coagularea cu inflaroșu (I.R.C.). Ce este și ce implică?

“Termoforo Coagularea cu inflaroșu (I.R.C.) este o procedură ce folosește undele infraroșii pentru a produce o arsură termică a vaselor hemoroidale și în același timp fixează mucoasa la planurile adiacente. Impulsurile luminoase sunt controlate și se transmit printr-o sondă specială ce se aplică la polul superior al hemoroidului.

Această metodă de tratament este indicată în tratamentul pentru hemoroizi interni de grad 1, sau în cazul hemoroizilor interni de gradul 2, dar în asociere cu ligatura elastică. Nu necesită anestezie și o ședință durează câteva minute iar pacientul va simți o mică arsură în timpul intervenției. De obicei se efectuează 3-4 ședințe la interval de 2-3 săptămâni, iar rata de reducere a simptomelor variază între 60 și 80%, recidiva fiind de 13%.”

Ligatura elastică a hemoroizilor interni (R.B.L)

“Ligatura elastică a hemoroizilor interni (R.B.L.) este o procedură indicată în tratamentul hemoroizilor interni de stadiile 2 și 3. Se folosește un dispozitiv special pentru a ajunge în canalul anal, se aspiră hemoroidul într-un aspirator medical cilindric și se aplică la baza lui un inel elastic de cauciuc. Acest inel de cauciuc aplicat va strangula hemoroidul iar după o ischemie de câteva ore, adică întreruperea circuitului sangvin din hemoroid, acesta se va necroza și va fi eliminat.

La aproximativ două săptămâni după ce se va vindecă rana se efectuează următoarea ședință, asfel, în funcție de gravitatea bolii, se vor indica mai multe ședințe cu o medie între 3 și 8 ședințe, aceasta depinde de gradul de avansare a bolii.

Această intervenție durează doar câteva minute, nu necesită anestezie iar pacientul poate să-și continue activitățile normale de zi cu zi imediat după intervenție. Ca și eficiență, studiile arată că 70-80% dintre pacienți prezintă o dispariție a simptomelor clinice cauzate de această boală, iar 90% dintre pacienții care au sângerat nu au mai avut sângerări anale după această procedură.

Laser hemoroidoplastia – L.H.P

“Laser hemoroid otoplastia este una din cele mai noi metode de tratament în boala hemoroidală, având indicație în tratamentul hemoroizilor interni stadiile 2, 3 și 4. Este și una din puținele alternative de tratament atunci când pacientului i se indică hemoroidectomia clasică prin intervenție chirurgicală cu anestezie. Laser hemoroid otoplastia este recomandată în special atunci când există o boală hemoroidală mixtă, adică avem hemoroizi interni și externi în același timp.

Prin această tehnică se produce distrugerea termică a vaselor hemoroidale folosind energia electromagnetică. Fibra laser se introduce subcutanat printr-o mică incizie de 2 mm, se avansează paralel cu canalul anal până la nivelul ramurilor arterelor hemoroidale, practicandu-se termoablația, inițial a hemoroizilor interni, iar la retragere sunt cauterizați și hemoroizii externi. Această metodă se poate efectua în ambulator cu anestezie regională combinată cu intravenoasă disociativă, sau în anestezie generală, depinde de preferințele pacientului. Intervenția durează aproximativ o ora, timp în care se tratează toți hemoroizii într-o singură ședință.

Laser hemoroid otoplastia este una din metodele de tratament hemoroizi pe care eu personal le recomand cel mai des pacienților mei, și poate fi efectuată cu succes și în siguranță în clinica medicală Anastasios din Cluj-Napoca.”

Toate aceste metode și multe altele sunt accesibile în cadrul clinicilor Anastasios din Cluj și Bacău. Anastasios este singura clinică din Cluj si Bacau în cadrul căreia puteți beneficia de operație hemoroizi cu laser, în plus, pacienții ce necesită tratamente/intervenții hemoroizi au inclusă în procedură și o colonoscopie. Această investigație este foarte importantă mai ales atunci când discutăm despre persoanele de peste 40 ani, deoarece după această vârstă crește riscul de a dezvolta polipi colonici, care, nedescoperiți și lăsați netratați se pot transforma ulterior în cancer de colon.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj-Napoca, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close