Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să ai grijă de sănătatea dinților tăi? 5 sfaturi utile

Cum să ai grijă de sănătatea dinților tăi? 5 sfaturi utile

Pentru a ne bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă pe termen lung, este nevoie de eforturi constante. Pe lângă igiena dentară zilnică, există și alte aspecte de luat în considerare.

Cum să ai grijă de sănătatea dinților tăi? 5 sfaturi utile
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   15:31

Din păcate, multe persoane ajung la dentist abia după apariția simptomelor neplăcute. Ei bine, este important de reținut că trebuie să vizităm medicul stomatolog regulat, pentru a preveni afecțiunile dentare.

Iată tot ce trebuie sa faci pentru a avea o dantură sănătoasă. 

1. Îngrijește-ți zilnic dinții

În primul rand, este esențial să ai o igienă dentară riguroasă. Aceasta presupune:

2. Efectuează igienizarea profesională regulat

Nu trebuie să mergem la dentist doar când ne supără o problemă dentară. Este mult mai simplu și mai puțin costisitor să prevenim decât să tratăm. Pe Puredentalclinic.ro găsești servicii de profilaxie dentară.

Igienizarea profesională se realizează în cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni. Aceasta cuprinde detartraj, periaj profesional și airflow. În același timp, medicul efectuează consultația de rutină, pentru identificarea eventualelor probleme afecțiuni. 

  • Periaj de 2 ori pe zi: spală-ți dinții de 2 ori pe zi timp de minim 2 minute. Ține periuța în unghi de 45 grade perpendicular pe suprafața dentară și efectuează mișcări sus-jos, de la baza dinților către vârf.
  • Curățare cu ață dentară: aceasta trebuie utilizată măcar o dată pe zi. Cu ajutorul aței dentare, ne asigurăm ca nu rămân resturi alimentare în spațiile interdentare, unde periuța nu poate ajunge.
  • Clătire cu apă de gură: acest produs de igienă dentară are rolul de a îndepărta bacteriile, inclusiv cele ascunse în zone greu accesibile. Întreabă medicul dentist ce tip de apă de gură ți se potrivește.
  • Printre rolurile igienizării profesionale se numără:

    • Eliminarea tartrului (depuneri dure pe suprafața dentară), inclusiv cel ascuns sub gingie.
    • Prevenirea retracției gingivale, gingivitei și parodontozei, cauzate de depunerile de tartru.
    • Prevenirea pierderii dinților, prin scăderea riscului de parodontoză.
    • Eliminarea eficientă a plăcii bacteriene și prevenirea cariilor.
    • Albirea dinților și îndepărtarea petelor de pe dantură, prin procedura airflow (jet de apă cu bicarbonat).

    3. Tratează la timp afecțiunile dentare

    Unele afecțiuni dentare, cum ar fi cariile, nu cauzează simptome în stadiu incipient. Prin urmare, dacă în timpul consultației de rutină medicul identifică o problemă dentară, este indicat să o tratezi înainte ca aceasta să avanseze.

    Chiar dacă ești tentat să amâni tratamentul, cel mai bine este să iei măsuri din timp. Astfel, dintele poate fi salvat prin proceduri simple. În schimb, afecțiunile severe necesită tratamente complexe și costisitoare.

    Dacă deja prezinți simptome precum dureri dentare sau sângerări gingivale, adresează-te medicului stomatolog cât mai repede. Analgezicele calmează durerea, însă nu tratează cauza acesteia.

    4. Adoptă obiceiuri alimentare sănătoase

    Alt lucru de luat în considerare este alimentația. O dietă echilibrată aduce beneficii întregului organism, inclusiv danturii.

    Ce alimente ar trebui să eviți pentru a avea o dantură sănătoasă:

    • Dulciuri preparate în casă sau din comerț (bomboane, napolitane, ciocolată, jeleuri etc.)
    • Gumele cu zahăr
    • Produse de cofetărie și patiserie
    • Sucurile din comerț

    Deși nu este nevoie să le restricționezi complet, este indicat să le consumi cât mai rar.

    5. Reconstruiește-ți dantura

    Dinții lipsă afectează alinierea întregii danturi. Atunci când nu mai există rădăcina dintelui, masa osoasă se deteriorează. De aceea, este indicată înlocuirea dinților lipsă cu implanturi. În acest mod, este menținută integritatea oaselor maxilare.

    În concluzie, ai grijă de sănătatea dinților tăi nu numai prin obiceiuri de igienă dentară, ci și prin vizite regulate la medicul dentist.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close