Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Rolul informațiilor nutritionale în lupta împotriva cancerului legat de obezitate

Rolul informațiilor nutritionale în lupta împotriva cancerului legat de obezitate

Trăim într-o societate în care ritmul de viață este unul alert. Iar mesele în oraș, fie că vorbim despre fast-food sau un prânz la un restaurant, par a fi opțiunea preferată a multora.

Rolul informațiilor nutritionale în lupta împotriva cancerului legat de obezitate
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Sep 2023   •   16:06

Însă atunci când alegem să mâncăm în oraș, sănătatea noastră devine o prioritate crucială. Astfel, ordinul 201/2022 privind etichetarea caloriilor din meniu reprezintă un pas semnificativ înainte, cu impact major asupra luptei împotriva cancerului asociat obezității.

Etichetarea caloriilor din meniu - o soluție eficientă în lupta împotriva obezității

Un ordin similar deciziei 201/2022 din România a fost publicat în 2016 și implementat în 2018 pe continentul american. Drept urmare, un studiu oficial realizat în Statele Unite ce are ca obiectiv evaluarea impactului etichetării caloriilor din meniu asupra reducerii sarcinilor de cancer asociate obezității în SUA, a demonstrat că etichetarea caloriilor poate influența pozitiv alegerile noastre alimentare. Conform studiului, după aplicarea prevederilor legale de către restaurante, s-a observat o scădere cu 7,3% a numărului de calorii consumate la o masă după implementarea etichetării caloriilor. Acest lucru a adus cu sine un număr mai mic pacienți cu cancer legat de obezitate. De asemenea, s-au economisit milioane de dolari cu costurile medicale legate de diagnosticarea și tratarea cancerului.

Schimbarea începe prin conștientizare

De ce ar trebui să ne bucure vestea privind etichetarea caloriilor din meniu? Pentru că în lumea agitată în care trăim, schimbarea începe prin conștientizare. Obezitatea este adesea menționată ca un factor de risc pentru cancer și alte boli grave. Atunci când suntem conștienți de numărul de calorii din preparate, avem tendința de a face alegeri mai sănătoase. Prin simpla reducere a caloriilor, putem să reducem riscurile de a dezvolta astfel de afecțiuni. Acest lucru ar putea contribui semnificativ la menținerea unui nivel de greutate sănătos. Și, implicit, la reducerea riscului de cancer asociat obezității.

Ordinul ANPC 201/2022 și Platforma QRCAL - un viitor mai sănătos pentru toți consumatorii

Ordinul ANPC 201/2022, intrat în vigoare la 15 martie 2023, aduce o schimbare semnificativă și benefică în industria alimentară din România. Decizia pune un accent deosebit pe transparență și furnizarea de informații precise și utile pentru consumatori. Acesta prevede ca fiecare ingredient și preparat din meniu, să ofere consumatorilor detalii precum informații nutriționale detaliate, lista alergenilor și a aditivilor, marcarea ingredientelor congelate, dar și meniuri online sau meniuri cu coduri QR. În acest context, platforma QRCAL oferă acces rapid și ușor la informații cruciale despre caloriile din meniuri. Acest instrument simplu și accesibil vine în ajutorul unităților, oferindu-le posibilitatea de a efectua cu acuratețe calculul automat al valorilor nutriționale, generând și creând atât meniuri online cu cod QR, cât și meniuri fizice.

Ordinul ANPC 201/2022 și astfel de platforme tehnologice reprezintă un pas măreț către conștientizare și sănătate pentru România. Sub subtilitatea etichetelor cu calorii, se ascunde un viitor mai sănătos pentru noi toți. Un viitor în care cancerul asociat obezității devine o amenințare mai mică, iar alegerea opțiunilor sănătoase devine o realitate pentru toți românii.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close