Guvernul sesizează DNA pentru nereguli GRAVE la Spitalul Bagdasar - Arseni din Bucureşti

de G.S.    |    16 Mar 2014   •   13:40
Guvernul sesizează DNA pentru nereguli GRAVE la Spitalul Bagdasar - Arseni din Bucureşti Foto: Agerpres
Guvernul a sesizat DNA pentru posibile fapte de natură penală constatate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti, constând în plata unor servicii de consultanţă neprestate, plata a milioane lei către "firme de familie" care nu au lucrat nimic şi cumpărarea de echipamente la suprapreţ.
Pentru echipamentele cumpărate, adaosul comercial s-a ridicat şi la 2.637%.
În perioada supusă controlului, spitalul a fost condus de Anca Buliman, manager din iunie 2006.
În raportul Corpului de control al premierului privind verificările făcute la Spitalul Bagdasar-Arseni este menţionată, între altele, efectuarea serviciilor de spălătorie şi curăţătorie uscată prin firme "de familie".
 
Astfel, pentru perioada 2008 - 2012, aceste servicii au fost atribuite asocierii formate din firmele Blumarin International SRL Bucureşti (lider de asociere) şi Cridor Imobiliara SRL Roşiorii de Vede.
Controlul a arătat că prima dintre firme nu a deţinut echipamente, maşini şi personal calificat pentru executarea serviciilor, acestea fiind făcute, în realitate, de cea de-a doua societate, la un preţ inferior celui plătit de spital.
"Prin interpunerea nejustificată între prestatorul efectiv al serviciilor de spălătorie-curăţătorie şi beneficiarul acestora, în perioada 2008-2012, Blumarin International SRL a obţinut un avantaj patrimonial în cuantum de 1.801.825,56 RON, fără a presta, în realitatea, nicio activitate", se arată în raport.
În iulie 2012, aceleaşi servicii au fost atribuite, pe patru ani, asocierii formate din Finiserv Global Consulting SRL Ciofliceni - Ilfov (lider de asociere) şi Cridor Imobiliara SRL. Verificările legate de prima firmă arată că aceasta desfăşoară activităţi de peisagistică, curăţenie exterioară şi întreţinere parcări şi nu deţinea echipamente, maşini şi personal calificat pentru spălătorie-curăţătorie. Ca şi anterior, aceste servicii au fost prestate de Cridor Imobiliara.
În raport se mai menţionează, tot legat de firma Finiserv, că soţul directoarei de atunci de la Bagdasar era economist la această societate în perioada desfăşurării procedurii de atribuire, iar o persoană care deţine 50% din părţile sociale ale aceleiaşi firme este fiica patroanei de la Blumarin - beneficiarul anterior al contractului pentru serviciile de spălătorie-curăţătorie.
Corpul de control al premierului menţionează în raport şi faptul că a constatat "favorizarea anumitor operatori  economici în obţinerea contractelor de achiziţie publică privind furnizarea de mobilier, dispozitive şi echipamente medicale".
Raportul Corpului de control al premierului va fi trimis, printre altele, DNA, ANI, Ministerul Sănătăţii, Curţii de Conturi şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achizitiilor Publice.   
 

Parteneri
x close