Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Economiei, despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze de la 1 aprilie 2022: "Măsurile sunt clare şi vor intra la timp în vigoare. Furnizorii nu mai au nicio scuză"

Ministrul Economiei, despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze de la 1 aprilie 2022: "Măsurile sunt clare şi vor intra la timp în vigoare. Furnizorii nu mai au nicio scuză"

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit despre măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Ministrul Economiei, despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze de la 1 aprilie 2022: "Măsurile sunt clare şi vor intra la timp în vigoare. Furnizorii nu mai au nicio scuză"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    18 Mar 2022   •   20:42

Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile.

A fost aprobată Ordonanța de Urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a subliniat că acest măsuri sunt clare şi vor intra la timp în vigoare. Mai mult, acesta a precizat că la nivelul Guvernului s-au luat în calcul anumite sancţiuni pentru furnizorii care nu vor respecta legea. 

"Este o măsură pe care o așteptam şi care va intra la timp în vigoare. De asemenea avem şi instrumentele pe care Guvernul le are prin ANPC şi ANRE în cazul în care vor fi situaţii ca în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla.

Măsura este destul e clară şi nu ar trebui să avem probleme la furnizori ca să îşi adapteze aplicațiile.

După ce am dat aceasta Ordonanță va fi operațională platforma pentru consumatorii mari industriali care vor beneficia în cursul acestui an de o schemă de compensare.

Rămâne problema producției şi acolo ministrul Energiei face demersuri pentru a avea gaz şi energia necesară.

Dacă avem un an de zile şi facem ceea ce trebuie, adoptăm legea off-shore, începem să investim în energie, avem fondul de modernizare, cu siguranță în decursul anului viitor vom avea un plan de măsuri pentru companii, astfel încât să asigure un nivel de producţie al energiei şi un preţ care să fie sustenabil.

România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas", a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru în emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3. 

Ce măsuri se vor aplica pe piața de energie electrică și gaze naturale de la 1 aprilie 2022. Ce valori vor avea facturile

Măsuri pentru consumatorii casnici 

- plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;

Măsuri pentru consumatorii casnici la energie electrică

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv

Măsuri pentru consumatorii casnici la gaze naturale – preţ reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus

Măsuri pentru consumatorii non-casnici

Plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei

Măsuri pentru consumatorii non-casnici la energie electrică 

- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non casnici.

Măsuri pentru consumatorii non-casnici la gaze naturale

 - maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

 CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close