Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN În peste 200 de localităţi din România, apa se dă cu porţia. Cum economisim apa | Sfaturile specialiştilor

În peste 200 de localităţi din România, apa se dă cu porţia. Cum economisim apa | Sfaturile specialiştilor

În peste 200 de localităţi din România, apa se dă cu porţia. În alte aproape 350 şi fântânile au secat, aşa că oamenii primesc apă cu cisterna. În oraşele mari, unde apa curge fără restricţii la robinet, se face încă foarte multă risipă. Mulţi ar fi surprinşi să afle cât de mult consumă doar atunci când se spală pe dinţi.

În peste 200 de localităţi din România, apa se dă cu porţia. Cum economisim apa | Sfaturile specialiştilor
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Cîşlaru    |    22 Iul 2022   •   21:53

Jurnaliştii News Hour With CNN au făcut un experiment şi au vorbit cu specialiştii.

Care este cea mai simplă şi eficientă modalitate de economisire

"Când ne spălăm pe dinţi sau când ne bărbierim, sau chiar şi când ne spălăm pe mâini sau facem duş, în timp ce ne săpunim, nu trebuie să lăsăm deschis robinetul. Este cea mai simplă şi eficientă modalitate de economisire", a declarat Nicu Tomuleţiu, purtător de cuvânt companie apă.

De economie, ar fi mare nevoie. Autorităţile ne îndeamnă să ţinem robinetul deschis cât mai puţin în această perioadă extrem de secetoasă pentru România.

"Conform specialiştilor, pentru spălatul pe dinţi dimineaţa dar şi pentru spălatul pe mâini se consumă 11 litri de apă. Dacă vreţi să faceţi şi un duş trebuie să ştiţi că pentru un duş consumul de apă este de până la 19 litri", a spus Ioana Cîşlaru, reporter Antena 3.

Claudia Benea, somier apă: "România deţine cea mai mare resursă de apă din Europa"

În acelaşi timp, somelierii ne sfătuiesc să nu bem apă în cantităţi mari, ci treptat.

"Nu punem sticla la gură şi bem 500 de ml odată. Bem un pahar de apă în guri mici pe oră, ca organismul să aibă timp să proceseze mineralele şi să hidrateze corect şi complet organismul. Cu alte cuvinte, pe timp de vară apa este esenţială şi mai e ceva, apa conţine electroliţi. România deţine cea mai mare resursă de apă din Europa. Avem atât de multă apă, nu ar fi păcat să nu ne bucurăm de beneficiile acestui minunat lichid?", spune Claudia Benea, somelier apă.

Mulţi dintre români economisesc apă deja, dar metodele diferă de la om la om

"Apa de la spălatul vaselor o refolosesc la înmuiat sau apa de la spălatul fructelor şi legumelor o pun la flori", spune o femeie.

Rezerve de apă avem deocamdată. Dar, spun cei de la Apele Române, sunt în scădere.
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close