Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Capacitatea României pe Flancul Estic NATO ar putea fi afectată dacă republicanii preiau Congresul SUA", spune Dan Shomon, fost șef de campanie al lui Barack Obama

"Capacitatea României pe Flancul Estic NATO ar putea fi afectată dacă republicanii preiau Congresul SUA", spune Dan Shomon, fost șef de campanie al lui Barack Obama

Dacă republicanii câștigă majoritatea în ambele Camere ale Congresului american la alegerile legislative din 8 noiembrie, sprijinul SUA pentru Ucraina și NATO va fi în pericol.

"Capacitatea României pe Flancul Estic NATO ar putea fi afectată dacă republicanii preiau Congresul SUA", spune Dan Shomon, fost șef de campanie al lui Barack Obama
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2022   •   20:19

Perspectiva a fost clar prezentată de Kevin McCarthy, liderul actualei minorități republicane din Camera Reprezentanților.

"Cred că oamenii vor fi în recesiune și nu vor scrie un cec în alb Ucrainei", a estimat McCarthy.

Iar Dan Shomon, consultant politic şi fostul director de campanie al lui Barack Obama pentru Senat, spune că se teme foarte tare de consecințele unui Congres controlat de republicani.

Cu perspectiva unei Camere despre care mulți cred că va fi sub controlul Partidului Republican după 8 noiembrie, Senatul devine foarte important, a spus Shomon la News Hour with CNN.

Fostul șef de campanie al lui Obama pentru Congres: "Sunt candidați democrați care spun că nu vor să se afișeze cu Biden"

"Statele cheie la alegerile midterm sunt Pennsylvania, Georgia, Nevada și, posibil, Colorado și Wisconsin. Acestea vor decide cine va conduce Senatul. Majoritatea oamenilor consideră că republicanii vor prelua controlul în Camera Reprezentanților. Dar vor ajunge republicanii să controleze întregul Congres? Asta se va decide săptămâna viitoare și de aceea este Senatul atât de important.

Față de configurația actuală, republicanii au nevoie de un singur mandat în plus, în Senat, și de șapte mandate în Camera Reprezentanților (...) Barack Obama face campanie pentru a-i atrage pe oameni la urne, pentru că alegerile midterm aduc întotdeauna mai puțini alegători la vot decât la scrutinul prezidențial iar pentru democrați este mai dificil să-și mobilizeze baza la vot la aceste alegeri de la jumătatea mandatului.

În plus, unii candidați democrați nu vor să se afișeze în campanie alături de președintele Biden, dată fiind cota sa redusă de aprobare. Ei spun 'Îl preferăm pe Obama, nu pe Biden'", a explicat Dan Shomon.

Fostul șef de campanie al lui Obama pentru Congres:"Cu republicanii la butoanele Congresului, capacitatea României pe Flancul Estic NATO ar putea fi afectată"

"Dacă republicanii vor prelua controlul în ambele Camere ale Congresului, vor tăia finanțarea pentru Ucraina. În mod potențial, ar putea decide reducerea fondurilor pentru NATO, ceea ce ar afecta capacitatea trupelor alianței în proximitatea zonei de conflict.

Ar putea afecta foarte mult din efortul României de a apăra flancul estic.

Sunt foarte îngrijorat și cred, în calitate de democrat, că Ucraina ar trebui sprijinită complet în continuare (...) Însă, din cauza prețurilor mari, americanii ar putea spune: 'De ce să cheltuim bani pentru Ucraina, NATO și toate aceste țări, dincolo de granițele noastre, când banii ar trebui să fie investiți în economia americană?'" a estimat el.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close