Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noi tarife pentru energia electrică. Românii plătesc mai mult din cauza costurilor de transport şi distribuţie

Noi tarife pentru energia electrică. Românii plătesc mai mult din cauza costurilor de transport şi distribuţie

Românii vor primi facturi şi mai scumpe în acest an. Unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din ţară şi-a anunţat clienţii că preţurile vor creşte din cauza costurilor pentru distribuţie şi transport.

de Ioana Ciobanu    |    04 Ian 2024   •   19:20

Primele notificări prin care se anunţă creşterile de preţ sunt trimise deja clienţilor, iar una dintre companii avansează un preţ cu aproximativ 10% mai mare, de la 0,25 de lei pe kilowatt/oră la 0,28 de lei pe kilowatt/oră.

În acest an, cresc tarifele de distribuţie şi tarifele de transport, iar conform ANRE media creşterilor de preţ este de 1,5% pentru transport şi 3,4% pentru distribuţie, însă în anumite zone de distribuţie creşterile pot ajunge chiar şi la 6%.

De exemplu, în cazul unei creşteri de 5% pentru o factură de 150 de kilowatti/oră, clientul plăteşte doar pentru distribuţie 37,5 de lei în acest moment la un tarif de 0,25 de lei pe kilowatt/oră. După majorare, acelaşi client va plăti aproximativ 39 de lei pentru distribuţie.

Distribuitorii susţin că este nevoie de o creştere a tarifelor pentru a susţine dezvoltarea reţelelor.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close