Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Situație dramatică în Cipru: Sute de mii de pisici, moarte din cauza unui Coronavirus. "90% vor muri"

Situație dramatică în Cipru: Sute de mii de pisici, moarte din cauza unui Coronavirus. "90% vor muri"

Peste 300.000 de pisici au murit din ianuarie pe insula Cipru. Asta din cauza mutației unui Coronavirus felin care face ravagii.

Situație dramatică în Cipru: Sute de mii de pisici, moarte din cauza unui Coronavirus. "90% vor muri"
Sursa foto: CNN
de Ioana Mircea    |    14 Iul 2023   •   19:36

Cipru este renumit pentru pisicile sale. Insula are aproximativ un milion de pisici, majoritatea fără stăpân. Arheologii au descoperit primul exemplu cunoscut de domesticire a pisicilor în această insulă.

Dar acum ele devin cunoscute pentru un alt motiv: sunt pe moarte. Ucigașul este FIP, peritonita infecțioasă felină, un tip de Coronavirus care se găsește doar la pisici și despre care nu se știe că este transmisibil la oameni.

Până de curând, FIP era considerată o boală felină incurabilă. Tratamentul nu este ieftin, iar pe insulă nu există o aprovizionare imediată, iar diagnosticul poate fi dificil.

"Virusul schimbă complet abordarea și agresivitatea; le cuprinde tot corpul după mutație. Așadar, de ce are loc această mutație și de ce se întâmplă mai des acum? Nu știm, este foarte ciudat. Cauzele apariției ar putea fi neclare, dar potențialul său de daune pentru pisicile infectate este surprinzător. 90% dintre pisici vor muri", a spus un medic veterinar de pe insulă.

Citește și: Cipru, insula mereu însorită, perfectă pentru vacanţă

Apărătorii animalelor cer acces la medicamente și responsabilitate guvernamentală.Ministerul Agriculturii a declarat pentru agenția de știri AFP că examinează toate mijloacele posibile pentru a rezolva această problemă.

×
Subiecte în articol: Cipru pisici
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close