Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, la un pas de o nouă criză: cea a farmaciştilor | Tinerii nu mai aleg această profesie

România, la un pas de o nouă criză: cea a farmaciştilor | Tinerii nu mai aleg această profesie

Chiar dacă în majoritatea orașelor întâlnim farmacii la tot pasul, în multe județe din țară nu sunt destui farmaciști. Din diferite motive, această profesie nu-i mai atrage pe tineri. Colegiul Farmaciștilor trage un semnal de alarmă.

de Claudia Popovici    |    16 Mar 2023   •   19:31

Colegiul Farmaciștilor a anunțat că numărul vânzătorilor avizați a scăzut cu 6,8% față de anul trecut. Unul dintre cele 15 județe care înregistrează deficit de farmaciști este județul Mehedinți. Găsim farmacii pe aproape toate străzile orașului, dar administratorii acestora se plâng de o lipsă acută de personal avizat.

"Avem 165 de farmaciști activi la nivelul Colegiului Farmaciștilor Mehedinți, 65 care sunt suspendați momentan din diverse motive. Ori sunt pensionari, ori sunt femei aflate în creștere și îngrijire copil.

Sunt din ce în ce mai puțin candidați la facultățile de farmacie", Adelina Stoian, Colegiul Farmaciștilor Mehedinți. 

Motivele pentru acest fenomen sunt diverse. Mulți tineri absolvenți aleg să profeseze în străinătate, iar cei care rămân preferă să nu activeze în domeniu din cauza salariilor neatractive de început.

"Această carență a farmaciștilor în momentul de față este la un nivel destul de ridicat. Nu ne-am mai confruntat cu situații de felul ăsta, cel puțin în ultimii 20 de ani.

Marea majoritate a farmaciștilor rămân în orașele unde studiază. Parte din ei pleacă în exterior, motivați fiind de un venit mai mare, mai bun, mai sigur", a spus Tania Sârbu, farmacist diriginte.

Iar situația este cu atât mai gravă în mediul rural, unde se întâmplă să nu existe deloc nici farmacii. În aceste cazuri, singura variantă a oamenilor e să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și lua medicamente.

"Din păcate, asta e situația. V-am spus numai toată zona de nord e aceeași situație. Ideal ar fi să fie și medic de familie, să fie și farmacie. Va trebui făcut ceva la nivel la nivel național. Cred că nu suntem singura zonă", spune un bărbat.

"Avem un microbuz care pleacă dimineața.Vă daţi seama dam 20 de lei pe traseu", mai spune o pensionară.

"Vrei o rețetă dimineața, mergi pe autobuz şi seara te întorci", mai spune cineva.

Lanțurile farmaceutice nu își îndreaptă atenția înspre zonele rurale, pentru că investiția ar fi neprofitabilă.

×
Subiecte în articol: farmacii farmacişti
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close