Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Proiect unic în România: Drone care transportă medicamente şi probe de laborator

Proiect unic în România: Drone care transportă medicamente şi probe de laborator

Avem un proiect unic în România: medicamentele şi probele de laborator şi de sânge vor fi transportate cu drona între spitalele din Bihor.

Proiect unic în România: Drone care transportă medicamente şi probe de laborator
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    25 Ian 2023   •   13:04

Drona poate transporta până la trei kilograme, iar viteza este de 40 de kilometri pe oră. 

Soluția dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. În județ sunt patru spitale orășenești care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru acele analize care nu se fac în acele spitale, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical, dar și economii. 

Drona medicală a fost testată cu succes, în cadrul proiectului derulat de Spitalul Județean Bihor. 

Aceasta a fost încărcată şi trimisă pe traseu, a făcut două opriri la două unităţi medicale, apoi s-a întors la punctul de plecare, Spitalul Judeţean.

Drona folosită în timpul testelor costă aproximativ 60.000 de euro. 

Pentru operarea sa a fost nevoie de doi piloţi, după cum a decis Autoritatea Aeronautică. Însă, în viitor, după mai multe teste, dronele vor fi autonome. 

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. 

Cele patru spitale orăşeneşti din Bihor vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close