Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei S-a ales praful de uriaşa avere a lui Dinu Patriciu

S-a ales praful de uriaşa avere a lui Dinu Patriciu

S-a ales praful de uriașa avere deținută de Dinu Patriciu. Moștenitorii magnatului se confruntă cu probleme grave.

S-a ales praful de uriaşa avere a lui Dinu Patriciu
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2022   •   00:14

Mai exact, la un moment dat Dinu Patriciu figura în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din România cu o avere estimată la 3 miliarde de euro şi nu a fost detronat nici pănă astăzi.

Mai mult, prima vânzare a acțiunilor Rompetrol într-un cuantum de 75% i-a adus un profit de 2 miliarde de dolari şi astfel averea magnatului a devenit prima avere lichidă care putea să fie cuantificabilă printr-o tranzacție care a fost înregistrată.

„Rompetrolul este o companie curată, care am curajul să spun, a făcut curățenie în industria petrolului. Ea şi-a atras dușmănia tuturor mafioților din această industrie", spunea Dinu Patriciu în 17 februarie 2006.

Ce s-a întâmplat? Ajungem în punctul din decembrie 2021 când a venit o decizie de instanţă de la Tribunalul Bucureşti cum că Statul Român, după privatizarea Rompetrol şi celebra creanță Libia, are de recuperat 140 de milione de dolari, decizie care se îndreaptă împortrivă moștenitorilor lui Dinu Patriciu.

„Hienele şi vulturii apar în jurul unui animal rănit", spunea Dinu Patriciu în aprilie 2013.

Mai mult, împărțirea averii nu este nici măcar în fază de fond în instanţă şi nu există date despre ce a mai rămas din averea uriaşă a lui Dinu Patriciu.

„Cred că nu soţia mea este de vină pentru ceea ce se întâmplă. Nu cred, ci ştiu. Ştiu că foarte multe din acțiunile care au fost făcute în justiţie sunt făcute din inițiativa unor intermediari procentuali", spunea în aprilie 2013 Dinu Patriciu, omul care a fost la un moment dat cel mai bogat din România.

S-a ales praful de uriașa avere a lui Dinu Patriciu

La peste 7 ani de la moartea sa averea lăsată de magnat este încă în mijlocul unui război crâncen în instanțe. Nici nu se mai ştie exact ce s-a ales de ea. Iar fiicele şi cele două soții au primit încă o lovitură dură în justiţie. Trebuie să plătească în solidar cu Rompetrol un prejudiciu uriaș Statului Român. O decizie care nu este definitivă şi care poate fi atacată cu apel.

Mai exact, prejudiciul se referă la dosarul Rompetrol 1 încheiat cu condamnări în 2014 la puţin timp după decesul lui Dinu Patriciu, şi decizia ca statul să recupereze creanța Libia de 58 de milioane de dolari.

Pe lângă problema atacării cu apel a acestei decizii moștenitorii magnatului s-ar putea trezi şi cu altele fiindcă mai există încă două dosare ce ar putea genera complicații. 

Despre ce este vorba, vedem, pe larg, în materialul de mai jos.

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu avere
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close