Antena 3 CNN Externe A trecut un an de la dezastrul din Japonia

A trecut un an de la dezastrul din Japonia

A trecut un an de la dezastrul din Japonia
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
11 Mar 2012   •   10:03

Imagini cutremurătoare au făcut înconjurul lumii după tragedia de la 11 martie 2011. Japonezii, pregătiţi să facă faţă cutremurelor, obişnuiti să se cutremure pamântul, trec în fiecare an prin sute de mişcări seismice mai mari sau mai mici şi sunt pregătiţi să facă faţă situaţiilor de criză.

Însă ceea ce s-a intamplat în urmă cu exact un an a fost dincolo de orice imaginaţie.



Valul uriaş de tsunami, care a urmat, a întrerupt alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale centralei Fukushima. Câteva zile mai târziu, au avut loc două explozii de hidrogen, în urma cărora acoperişul centralei s-a prăbuşit. Mai mulţi români stabiliţi în Japonia ne-au povestit prin ce au trecut.

Replicile care au urmat au fost puternice şi au alimentat teama oamenilor de un nou cutremur devastator.

Pericolul unei explozii la centrala nucleară de la Fukushima a stârnit panica în toată lumea. În doar o lună, Agenţia pentru siguranţă nucleară japoneză a ridicat gravitatea accidentului de la Fukushima la nivelul maxim, 7 (ca la Cernobîl). Rezidenţii din această zonă ieşeau din case doar pentru a îşi face provizii.

Primele intervenţii au avut loc în luna mai, când a fost instalat un sistem de ventilare, care să menţină scăzută temperatura din reactoare. După încă patru luni, temperatura din interiorul cuvelor a scăzut sub 100 de grade Celsius.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close