Antena 3 CNN Externe A venit ca o palmă peste faţa lui Băsescu. Ce crede preşedintele CE despre ideea susţinută de Traian Băsescu

A venit ca o palmă peste faţa lui Băsescu. Ce crede preşedintele CE despre ideea susţinută de Traian Băsescu

A venit ca o palmă peste faţa lui Băsescu. Ce crede preşedintele CE despre ideea susţinută de Traian Băsescu
de O.P.    |    20 Sep 2012   •   09:05

Nu o dată, ci în repetate rânduri, preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut că Uniunea Europeană va rămâne "o carte de istorie a lumii" numai dacă statele din UE vor ceda masiv suveranitate.

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că nu este pentru crearea unui "superstat" european. Această poziţie este una controversată, pentru că în urmă cu doar o săptămână, acesta declara în faţa parlamentului de la Strasbourg că Europa va trebui "să privească spre o federalizare a statelor".

În încercarea de a explica discrepanţa dintre cele două declaraţii, Barroso a declarat pentru britanici: "Haideţi să fim clari. Nu trebuie să ne ferim de cuvinte. Va trebui să ne îndreptăm spre o federalizare a statelor, însă este vorba despre o suveranitate împărţită pentru ca fiecare ţară să fie pregătită să îşi înfrunte propriul destin.

Acest plan este făcut pentru şi nu împotriva statelor din Uniunea Europeană. Pentru că trăim într-o eră a globalizării, orice suveranitate înseamnă o putere mai mare, nu mai mică", a declarat Barosso pentru The Guardian.

"Eu când mă gândesc la federalizarea statelor, nu mă gândesc la pierderea democraţiilor statelor membre. Eu nu îmi doresc să văd un superstat european, ci consider că în Europa de astăzi fiecare om trebuie să se mândrească cu ţara lui, dar şi cu apartenenţa lor europeană", a continuat preşedintele CE.






×
Subiecte în articol: José Manuel Barroso
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close