Antena 3 CNN Externe Agenția rusă de spionaj, FSB, a primit ordinul să organizeze preluarea puterii în orașele ucrainene imediat ce începe învazia

Agenția rusă de spionaj, FSB, a primit ordinul să organizeze preluarea puterii în orașele ucrainene imediat ce începe învazia

Marea Britanie crede că puternica agenție de spionaj FSB a Rusiei a primit sarcina de a încerca să organizeze lovituri de stat în marile orașe ale Ucrainei imediat după orice invazie lansată de Kremlin.

Agenția rusă de spionaj, FSB, a primit ordinul să organizeze preluarea puterii în orașele ucrainene imediat ce începe învazia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    14 Feb 2022   •   13:52

Evaluarea este că Rusia ar lovi mai întâi țintele militare, apoi ar încercui capitala, Kiev și, eventual, alte orașe importante, iar FSB-ul ar încerca să instaleze lideri pro-rusi în marile orașe.

Nu au fost prezentate dovezi specifice care să justifice planul în două etape, dar este totuși considerat de Regatul Unit un scenariu plauzibil de invazie, care vizează „schimbarea regimului” în Ucraina, în care Rusia ar încerca să evite vărsarea de sânge.

Marea Britanie și SUA cred că Rusia a adunat acum o forță capabilă să invadeze Ucraina, după ce a acumulat peste 135.000 de soldați în jurul granițelor sale. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat în weekend că crede că un atac este acum „foarte probabil”.

Ambele țări occidentale au dat o serie de avertismente despre intențiile Rusiei față de Ucraina în ultimele săptămâni, inclusiv că Kremlinul plănuiește operațiuni de „steag fals” ca pretext pentru invazie și că un grup de cinci foști politicieni ucraineni au fost recrutați pentru a participa la o lovitură de stat.

Unele au fost primite critic la Kiev și în alte părți. Patru dintre cei cinci politicieni sunt acum la Moscova, ceea ce face ca legăturile lor cu Rusia să fie o chestiune publică, în timp ce al cincilea, fostul deputat ucrainean Yevhen Murayev, a declarat că nu are voie să intre în Rusia și că „nu există dovezi publice” că a fost implicat.

Rusia neagă că are vreun plan de a-și ataca vecinul din sud și a numit avertismentele din vest „isterie”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a încercat, de asemenea, să minimizeze probabilitatea unei invazii, spunând sâmbătă: „În acest moment, cel mai mare dușman al poporului este panica”.

Există, de asemenea, scepticism în Ucraina că ar fi posibil să se instaleze orice conducere pro-rusă la Kiev și în celelalte orașe mari ale sale, chiar și în contextul unei incursiuni militare, având în vedere ostilitatea publică față de Moscova.

Dar sursele occidentale se tem că Vladimir Putin nu a apreciat profunzimea opiniei populare din Ucraina. „O mulțime de evaluări supraoptimiste sunt transmise până în Kremlin”, a spus un oficial.

Un plan similar în mai mulți pași a fost evidențiat de tabloidul german Bild la începutul acestei luni, bazat pe o sursă a serviciilor secrete. Ziarul a continuat spunând că Rusia va încerca apoi să numească un parlament pro-Kremlin și să adune activiștii ucraineni și liderii opoziției.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat că Bild a „depășit toate liniile posibile ale moralității și eticii umane, autentice”, potrivit The Guardian.

Agenția de informații SBU a Ucrainei și alții au expus în mod repetat dovezi ale interferenței FSB în țară de la începutul războiului cu Rusia în 2014. La sfârșitul anului trecut, SBU a declarat că a descoperit un complot pentru a introduce explozibili în țară din Crimeea ocupată de ruși. .

Zelenskiy a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că a fost descoperit un complot de lovitură de stat, despre care oficialii au adăugat că este planificat de un ofițer FSB și dezertori ai Ministerului de Interne al Ucrainei care s-au mutat în Crimeea.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusie invazie conflict razboi spionaj FSB
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close