Antena 3 Externe Aleksandr Lukaşenko: "În caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus"

Aleksandr Lukaşenko: "În caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus"

de Alexandra Ionescu    |    02 Iun 2021   •   12:56
Aleksandr Lukaşenko: "În caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus"
Sursa foto: Hepta

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că la întâlnirea de săptămâna trecută cu şeful statului rus Vladimir Putin nu au fost abordate chestiuni precum eventualitatea unor transferuri de trupe ruseşti în Belarus.

"Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus).

Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus", a afirmat marţi Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată relaţiilor de cooperare cu Moscova, după ultima sa întâlnire cu Putin.

În Belarus există infrastructură militară - baze, aeroporturi militare - în acest sens, a adăugat el.

Aleksandr Lukaşenko: "Nu au dreptul să ne acuze"

În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că, în Occident, Belarusul este acuzat că găzduieşte trupe străine pe teritoriul său.

"Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti sau chineze sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia", stat membru UE şi NATO de la graniţa cu Belarus, a spus Lukaşenko, potrivit TASS.

Totuşi, preşedintele belarus a recunoscut că, în cadrul discuţiilor cu omologul său rus, au fost abordate probleme legate de cooperarea cu Federaţia Rusă în domeniul cooperării militare, inclusiv furnizarea de armament modern rusesc către Belarus.

Dar cele două părţi încă nu au stabilit condiţiile acestor livrări de armament, a adăugat Lukaşenko, dând ordin ca responsabili din armată să analizeze ce tipuri de arme ruseşti ar avea nevoie forţele armate belaruse.

Întâlirea dintre Putin şi Lukaşenko a avut loc la Soci, pe 28 mai. Parte informală a întâlniri a celor doi lideri a continuat pe 29 mai.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close