Antena 3 CNN Externe Bild: Dmitri Rogozin a plănuit bombardarea Kievului cu o rachetă Soyuz, încărcată cu nouă tone de explozibil. Vladimir Putin a fost informat

Bild: Dmitri Rogozin a plănuit bombardarea Kievului cu o rachetă Soyuz, încărcată cu nouă tone de explozibil. Vladimir Putin a fost informat

Oficiali ruși au plănuit o operațiune spectaculoasă și mortală, menită să șteargă de pe fața pământului capitala Ucrainei.

Bild: Dmitri Rogozin a plănuit bombardarea Kievului cu o rachetă Soyuz, încărcată cu nouă tone de explozibil. Vladimir Putin a fost informat
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   13:36

Publicația germană Bild relatează conținutul unei convorbiri telefonice între Dmitri Rogozin, fostul director general al agenției spațiale ruse Roscosmos, și Dmitri Baranov, șeful fabricii ruse de lansatoare spațiale "Progress".

Cei doi au evocat bombardarea Ucrainei cu o rachetă spațială Soyuz, proiectată pentru transportul pe orbită al sateliților și navetelor cu echipaj uman.

O astfel de rachetă ar fi urmat să fie adaptată misiunii de bombardament în Ucraina, pentru a putea duce la destinație "tone de explozibil", scrie sursa citată.

Ținta probabilă ar fi urmat să fie capitala Kiev.

Citește și: Șase pași care ar putea duce criza din Israel la Al Treilea Război Mondial

Misiunea ar fi avut rolul de a-l "impresiona" pe președintele rus Vladimir Putin.

În timpul conversației, care datează din ianuarie 2023, Rogozin și Baranov vorbesc despre lansarea unei rachete Soyuz asupra Ucrainei dintr-o locație "situată în nord, în loc de est", adică de pe cosmodromul Pleșețk, situat lângă Arhangelsk, și nu de pe cosmodromul Vostocinîi, situat la granița Rusiei cu China.

Potrivit lui Baranov, dacă lansarea ar avea loc din zona Arhangelsk, pe rachetă ar putea fi încărcate nouă tone de explozibil, față de 6,5 tone în cazul lansării de pe Vostocinîi.

După ce au discutat aspectele tehnice și tactice, Rogozin și Baranov au vorbit despre preparative. Baranov a estimat că pregătirea atacului "ar putea dura șase luni".

La rândul său, Rogozin a menționat că a expus ideea atacului cu Soyuz șeful administrației prezidențiale ruse, care s-ar fi arătat "foarte interesat" și a cerut un document care să-i fie prezentat lui Putin.

Potrivit "Bild", președintele rus ar fi fost informat despre acest proiect în data de 16 ianuarie, dar nu se cunoaște reacția sa.

Foto: Rachetă Soyuz 2 în timpul transportului către cosmodromul Baikonur din Kazahstan, 12 septembrie 2023

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close