Antena 3 CNN Externe CNN: Strategia reală din spatele deciziei bruște a lui Putin de a anunța un „armistițiu” de Paște

CNN: Strategia reală din spatele deciziei bruște a lui Putin de a anunța un „armistițiu” de Paște

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 09:08 20 Apr 2025 Modificat la 11:34 20 Apr 2025
Vladimir Putin cu o lumânare în mână la slujba de Paște
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Momentul, concizia plănuită, natura bruscă și unilaterală a anunțului – dacă aliații Ucrainei mai aveau nevoie de vreo dovadă a cinismului incredibil al Rusiei atunci când vine vorba de pace, anunțul unui armistițiu imediat de Paște reprezintă dovada perfectă, scrie CNN.

Anunțul lui Putin a venit la mai puțin de 24 de ore de când șeful diplomației americane, Marco Rubio, și-a făcut publică frustrarea cu privire la procesul de negociere a păcii cu rușii, spunând explicit că SUA s-ar putea retrage dacă nu se ajunge la niciun compromis curând.

Declarația a fost dublată parțial de Donald Trump, care, în stilul său caracteristic, a bravat din nou în fața lui Putin, spunând că „nimeni nu-l trage pe sfoară”.

Pentru susținătorii Rusiei, anunțul de sâmbătă al lui Putin a părut ca o respectare a cuvântului lui Trump, însă felul brusc în care a fost făcută declarația îi arată adevăratele intenții – va fi folosită, de fapt, de Putin pentru a promova din nou ideea falsă că Ucraina este cea care nu dorește pacea.

Pentru forțele ucrainene, oprirea bruscă a ostilităților la comanda lui Putin ar însemna un coșmar logistic. Unele poziții de pe linia frontului sunt în mijlocul unor confruntări dure la momentul când intră în vigoare ordinul, iar o încetare de o asemenea natură necesită pregătiri de zile întregi și discuții în prealabil.

Va fi dificil să se transmită informațiile corecte pe toată linia frontului pentru ca armistițiul să fie implementat corect, iar trupele să știe cum să raporteze sau cum să răspundă la încălcări. Chiar și felul în care ar trebui să acționeze la momentul încheierii armistițiului trebuia discutat cu mult înainte pentru ca această încetare a focului să fie funcțională.

Este posibil ca acest armistițiu să arate un moment rar de înțelegere mutuală în care ambele părți sunt capabile să se oprească din lupte pentru o perioadă scurtă. Cel mai probabil, însă, situația va fi complet pe invers – așa-zisul armistițiu va duce la confuzie și va fi încălcat rapid, atingându-și scopul real de a arăta că nu poți avea încredere în adversar.

Încă de sâmbătă după-amiază, după anunțul lui Putin, oficialii ucraineni au confirmat că rușii nu au oprit luptele și că loviturile au continuat pe toată linia frontului.

Rusia a mai făcut un anunț similar și în ianuarie 2023 – atunci, Kremlinul a susținut că implementează un armistițiu de o zi pentru a permite creștinilor ortodocși să sărbătorească Crăciunul – o decizie pe care Ucraina și aliații săi occidentali au perceput-o ca pe o pauză strategică pentru ca trupele invadatoare să se replieze.

Un armistițiu real necesită negocierea cu adversarul și pregătiri speciale și serioase pentru ca el să fie implementat corect.

Această decizie pe repede înainte pare să fie un nou artificiu al Rusiei menit să flateze Casa Albă a lui Trump și să-i arate președintelui american „disponibilitatea” Rusiei de a se opri din luptă.

Cel mai probabil, ea va alimenta poziția pro-rusă a lui Donald Trump și va duce la situații problematice pe câmpul de luptă, unde Ucraina ar putea fi acuzată de SUA că încalcă un gest de bunăcredință al lui Putin.

Practic, o nouă farsă elaborată a regimului de la Kremlin, cunoscut pentru abilitatea sa de a crea astfel de situații. În final, acest scurt, teoretic și cel mai probabil doar retoric act de oprire temporară a războiului de trei ani va face mai mult rău rolului diplomației în încercarea de a obține pacea în Ucraina.

×
x close