Antena 3 CNN Externe Complicele celui care l-a asasinat pe Yitzhak Rabin a fost eliberat

Complicele celui care l-a asasinat pe Yitzhak Rabin a fost eliberat

Complicele celui care l-a asasinat pe Yitzhak Rabin a fost eliberat
04 Mai 2012   •   15:22

Fratele celui care l-a ucis pe premierul israelian Yitzhak Rabin, a fost eliberat vineri, din închisoare, după o pedeapsă de 16 ani şi jumătate. El fusese condamnat pentru complicitate la asasinatul ce a şocat lumea întreagă.

Hagai Amir, 43 de ani, nu regretă fapta şi a declarat unui post de radio din Israel că este "mândru de ce a făcut".
Amir a plănuit atentatul din 1995 împreună cu fratele său, Yigal Amir, un evreu extremist ultra-naţionalist, care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru uciderea lui Rabin, din timpul unui miting în favoarea păcii, la Tel Aviv.

Zeci de activişti ai păcii au protestat în faţa închisorii, aceştia spunând că punerea în libertate a lui Amir este o ruşine. Ei purtau pancarte pe care se putea citi: " Nu vom ierta, nu vom uita!"

Noa Rothman, nepoata lui Yitzhak Rabin, a postat pe pagina ei de Facebook: "Au trecut 16 ani şi jumătate. Este dureros şi insultător de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Aş vrea să urlu dar ce mai rămâne de spus ?!"

Amir fusese condamnat iniţial la 16 ani, dar pedeapsa a fost extinsă cu şase luni, după ce acesta a fost acuzat că, în 2006, a ameninţat viaţa premierului Ariel Sharon. Cea mai mare parte din detenţie a petrecut-o în regim de izolare.

Fraţii Amir s-au opus politicii de pace a lui Yitzhak Rabin, cel care dorea un acord cu palestinienii şi era gata să cedeze unele teritorii în favoarea lor.

Rabin a fost un erou pentru majoritatea israelienilor, chiar dacă el avea intenţia să cedeze palestinienilor o parte din teritoriile ocupate în 1967.
În timpul guvernării lui, autorităţile de la Jerusalim au semnat un tratat de pace cu Iordania.

"Yigal Amir a tras trei focuri de armă în spatele lui Rabin, dar a tras şi trei gloanţe direct în inima Israelului. Azi putem spune că, după uciderea lui Yitzhak Rabin, nu mai suntem aceeaşi ţară" a declarat la Radio Israel, Danny Yatom, un om politic, confident al fostului premier.

×
Subiecte în articol: Israel Palestina
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close