Antena 3 CNN Externe Croaţii votează duminică pentru primele alegeri europene

Croaţii votează duminică pentru primele alegeri europene

Croaţii votează duminică pentru primele alegeri europene
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    14 Apr 2013   •   19:14

Croaţii votează duminică pentru primele alegeri europene, un preludiu la aderarea lor la 1 iulie la Uniunea Europeană, în cadrul unui scrutin care ar urma să arate lipsa lor de interes pentru blocul comunitar din cauza crizei economice din propria ţară, relatează AFP.
   
Liderii acestei foste republici iugoslave, independente din 1991, au afirmat că alegerea celor 12 deputaţi croaţi care se vor alătura celor 754 ai Parlamentului European, reprezintă un moment "istoric" şi au cerut populaţiei să vină la vot în număr mare.
   
Dar după zece ani de la începutul procesului de integrare în UE, croaţii s-au săturat de negocierile pentru aderare, însoţite de reforme adeseori dureroase, cum ar fi privatizarea sau restructurarea şantierelor navale care urma să conducă la numeroase concedieri.
   
În această ţară în care, potrivit sondajelor, un croat din doi susţine integrarea în UE, analiştii se aşteaptă la o participare scăzută, chiar mai mică de 44 la sută, înregistrată la referendumul pentru aderarea la UE, organizat în 2012.
   
După ce a votat, premierul Zoran Milanovici a estimat că rata de participare se va ridica la media europeană pentru astfel de scrutinuri. În 2009, rata de participare în cele 27 de state membre UE a fost de 43 la sută.
   
Dar la ora 09.00 GMT (12.00 ora României), respectiv la patru ore de la deschiderea urnelor, votaseră doar 5,98 la sută dintre cei 3,7 milioane de alegători, faţă de 11,5 la sută care se prezentaseră la urne în cadrul referendumului din 2012, potrivit Comisiei electorale centrale.
   
Darko Stefanec, un funcţionar în vârstă de 45 de ani, a declarat că a optat pentru un vot alb. "Este modul meu de a spune că nu susţin intrarea Croaţiei în UE", explică el.
   
"Atât de mulţi tineri şi-au sacrificat vieţile pentru a părăsi o federaţie iar acum politicienii ne împing să intrăm în alta", s-a indignat Branimira Horvatovici, în vârstă de 67 de ani, referindu-se la independenţa obţinută de Croaţia prin războiul (1991-1995) în care au murit 20.000 de persoane.
   
"Nu voi vota", a asigurat această profesoară pensionară.
   
Dragutin Lesarici, un pensionar în vârstă de 71 de ani, a votat dar fără entuziasm. "Intrarea în UE nu ne va aduce ceva spectaculos, dar trebuie să mergem înainte", a declarat el.
   
Radovan Vukadinovici, expert în relaţii internaţionale, subliniază că "susţinerea aderării s-a prăbuşit din cauza situaţiei economice dificile din ţară şi neîncrederii în clasa politică locală, dar şi din cauza problemelor economice cu care se confruntă UE".
   
În cadrul scrutinului din această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, coaliţia de centru-stânga aflată la putere ar urma să câştige şase mandate, iar două formaţiuni de opoziţie celelalte şase, potrivit ultimului sondaj.
   
Deputaţii aleşi vor avea un mandat de un an, deoarece Parlamentul European va fi reînnoit în 2014.
   
Birourile de vot se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00 ora României), iar primele rezultate vor fi anunţate în cursul serii.
   
După Slovenia, care a aderat la UE în 2004, Croaţia este a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care se integrează în blocul european. Celelalte patru sunt în diverse stadii ale procesului de aderare.

×
Subiecte în articol: Croatia aderare medie politicieni vieti

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close