Antena 3 CNN Externe Evreii ultraortodocşi din Israel protestează faţă de serviciul militar obligatoriu

Evreii ultraortodocşi din Israel protestează faţă de serviciul militar obligatoriu

Evreii ultraortodocşi din Israel protestează faţă de serviciul militar obligatoriu
Sursa foto: Foto: indymedia.org.uk
de S.T.    |    17 Mai 2013   •   08:03

Mii de evrei ultraortodocşi au protestat joi seara la Ierusalim împotriva proiectelor care urmăresc să îi constrângă să efectueze serviciului militar, scrie AFP.
   
"Cel puţin 15.000 de ultraortodocşi s-au adunat în faţa biroului de recrutare al armatei de la Ierusalim", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că protestatarii au aruncat cu pietre şi alte obiecte înspre forţele de ordinee, dar nu au fost făcute arestări.
   
În timpul manifestaţiilor, aceştia s-au rugat şi au scandat "Tora este deasupra tuturor lucrurilor", sau "armata nu va lua elevii din Yeshivot".
   
La faţa locului au fost mobilizate forţe de poliţie importante, pentru a încerca să oprească asaltul asupra biroului de recrutare.

"Nu ne permitem atingeri grave asupra ordinii publice", a afirmat pentru AFP Micky Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al poliţiei.
   
Serviciul militar obligatoriu este de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei în Israel. Cu toate acestea, ultraortodocşii sunt aproape în totalitate scutiţi de această obligaţie.

Există mai multe proiecte care le impun efectuarea cel puţin a unui serviciu civil, în ciuda opoziţiei venite din partea majorităţii rabinilor ultraortodocşi, care apreciază că studiile religioase ar trebui să fie prioritare.

×
Subiecte în articol: Israel
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close