Antena 3 CNN Externe Firmele "zombie" asaltează România. Una din patru companii este afectată, iar economia încetinește

Firmele "zombie" asaltează România. Una din patru companii este afectată, iar economia încetinește

A.I.
3 minute de citit Publicat la 13:37 15 Apr 2025 Modificat la 13:42 15 Apr 2025
faliment inchidere companii zombie
În economia românească sunt aproape 160.000 de companii cu probleme. Foto: Getty Images

Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona "zombie", arată o analiză Sierra Quadrant, citată de Agerpres.

Firmele "zombie" sunt companii cu o situație financiară extrem de instabilă și care pot oricând să intre în insolvență sau în faliment, cu pericol de contagiune pe lanțurile de business.

Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor iar firmele vulnerabile activează în sectoare precum comerțul, transportul și depozitarea, agricultura, turismul și prestările de servicii.

Problemele acestor companii sunt provocate de creșterea costurilor operaționale.

"Sunt firme care abia fac față facturilor, plăților și care sunt angrenate în special în lanțurile economice asociate consumului, de la comerț la transporturi și servicii. Sunt considerate zombie pentru că starea lor este una extrem de fragilă, iar perspectivele economice sunt incerte", arată analiza citată.

Record al ultimilor cinci ani la firme în dificultate, radiate sau în insolvență. Economia încetinește

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor și de la Registrul Comerțului, citate în document, în afară de companiile zombie mai sunt alte aproape 160.000 de firme în dificultate. Unele sunt dizolvate, radiate, în insolvență, sau cu activitatea suspendată.

Acest număr reprezintă un record al ultimilor cinci ani, arată analiștii Sierra Quadrant.

"Economia încetinește, iar aceste probleme încep să iasă la suprafață tot mai mult. Sunt firme care au beneficiat în ultimii ani de perfuzii financiare, de la schemele de ajutor guvernamental, la amânări de plată, care s-au folosit excesiv de creditul comercial.

Pentru multe dintre ele, pe fondul accentuării problemelor din economie, a sosit momentul bilanțului.

Din păcate multe dintre ele, în loc să aleagă să se restructureze, intră în blocaj financiar și trag după ele furnizori, angajați și alte firme", explică Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Cum de mai "mișcă" firmele "zombie"

Analiza arată că marea majoritate a firmelor "zombie" supraviețuiesc, în prezent, din rulaj, din efectele creditului comercial și din amânări la plată către furnizori. Datele BNR, citate de Sierra Quadrant, spun că instrumentele de plată refuzate au crescut în 2024 atât ca valoare (+30%) cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023. Totuși, ele continuă să rămână sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie.

Experții avertizează că multe dintre aceste companii cu probleme nu devin vizibile decât atunci când e prea târziu, adică atunci când deja ajung în incapacitate de plată și se blochează. 

"De acolo încep problemele pe lanțurile comerciale, apar insolvențele și, din păcate, tot mai multe falimente", spun specialiștii.

În fața acestui pericol de contagiune, antreprenorii sunt constrânși să își ia măsuri de prevenție.

"Sunt câteva red flags (semnale de alarmă, n.r.) care trebuie luate în calcul când se face o analiză de risc, de la existența capitalurilor proprii negative la datoriile rostogolite de la an la an, fără un plan de restructurare.

Alte semnale de alarmă sunt legate de lipsa investițiilor, de dependența de împrumuturi, eșalonări sau măsuri guvernamentale. În esență, devine tot mai riscant să deschizi o legătură de business cu o companie necunoscută fără să apelezi la o analiză aprofundată privind situația financiară a acesteia", a arătat Ovidiu Neacșu.

2024, cel mai slab an post-pandemie pentru economia românească

Potrivit datelor statistice, inflația, creșterile de taxe și scăderea vânzărilor au făcut ca numărul firmelor cu probleme să atingă un adevărat record la finalul lui 2024: e vorba de 155.207 de companii, cu 21.950 mai multe decât cu un an înainte.

Este cea mai proastă performanță pentru economia locală din anii de după pandemia de Covid-19.

Pentru a întregi imaginea de ansamblu, acest rezultat trebuie coroborat cu datele INS, care arată un avans economic de 0,8% în 2024, cel mai scăzut din ultimii 12 ani, exceptând anul pandemiei, 2020, când s-a înregistrat un avans de 0,6%.

La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost identificate în București, Cluj, Constanța, Ilfov și Brașov.

×
x close