Antena 3 CNN Externe Încă un general rus de top îi atacă pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Moscova a reacționat imediat

Încă un general rus de top îi atacă pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Moscova a reacționat imediat

Un mesaj în care un general rus de top aduce critici conducerii armatei ruse și Ministerului Apărării de la Moscova a fost difuzat de un deputat din Duma de Stat.

Încă un general rus de top îi atacă pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Moscova a reacționat imediat
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2023   •   13:27

General-maiorul Ivan Popov, care a condus Armata 58 Arme Combinate, desfășurată în apropiere de Zaporojie, a spus într-un mesaj audio că i s-a luat comanda după ce a adus în discuție problemele de pe câmpul de luptă.

El a acuzat lipsa acoperirii cu foc de contra-baterie precum și numărul mare de morți și răniți înregistrat de trupele ruse în confruntarea cu forțele ucrainene.

Discursul lui Popov a fost publicat de Andrei Guruliov, general-colonel rus în retragere și deputat în Duma de Stat.

Citește și: Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner

Fără a-i numi, Popov i-a atacat pe șeful Statului Major al armatei, Valeri Gherasimov, și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, acuzându-i că "au înjunghiat armata pe la spate".

"A trebuit să-mi adun gândurile. Multe evenimente s-au întâmplat în ultimele două zile. Acum pot spune fără ezitare ce s-a întâmplat. Am fost îndepărtat din funcție. A sosit general-locotenentul Liamin care preia comanda (...) Vă spun sincer că a apărut o situație dificilă cu autoritățile de rang înalt, când era necesar fie să rămânem tăcuți și lași și să ascundem ceea ce nu voiau să audă, fie să spunem lucrurilor pe nume. Eu, în numele vostru, în numele tuturor morților, camarazii noștri de luptă, nu aveam dreptul să mint. De aceea, am expus toate aspectele problematice care există astăzi în armată, în operațiunile de pe front și în liniile de susținere", a spus Popov.

Demiterea lui Ivan Popov a fost semnalată pe Twitter și de Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Potrivit think-tank-ului american "Institutul pentru Studiul Războiului" (ISW), acest general a fost înlăturat din postul de comandant al Armatei 58 pentru că i-a raportat lui Valeri Gerasimov necesitatea rotirii unităților armatei sale, în condițiile în care aceste unități se află pe linia frontului de o lungă perioadă de timp și sunt afectate de pierderi mari.

Forțele ucrainene desfășurate pe direcția Zaporojie au luat cu asalt pozițiile Armatei 58, în special ale Diviziei 42 Motorizate, de mai bine de o lună, potrivit presei internaționale.

Criticile deschise la adresa conducerii militare, formulate de comandanți ruși de rang înalt, sunt în general rare și riscă să pulverizeze imaginea de "unitate" pe care  Kremlinul a tot încercat să o afișeze după revolta armată a mercenarilor Wagner, de la sfârșitul lunii trecute, comentează CNN.

Ministrul Serghei Șoigu și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, au fost criticați constant de șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin.

De altfel, schimbarea din funcție a celor doi oficiali de rang înalt a constituit obiectivul declarat al rebeliunii armate din 24 iunie.

Foto: Generalul Ivan Popov (stânga), ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (centru) și șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close