Antena 3 CNN Externe Grecia se gândeşte să închirieze Acropole pentru a obţine venituri

Grecia se gândeşte să închirieze Acropole pentru a obţine venituri

Grecia se gândeşte să închirieze Acropole pentru a obţine venituri
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    09 Ian 2012   •   20:11

Statul elen ar putea ajunge în situaţia de a închiria companiilor private Acropole şi alte situri arheologice pentru a obţine venituri de care Grecia, împovărată de datorii, are mare nevoie, a declarat parlamentarul Gerasimos Giakoumatos, pentru un post local de radio, potrivit Mediafax.

Demnitarul, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este de părere că o astfel de măsură nu ar fi umilitoare pentru Grecia.

"Umilitor este că cerşim finanţare externă sau când un turist chinez găseşte Acropole închisă", a spus el, referindu-se la o grevă a angajaţilor Ministerului Culturii, din cauza căreia muzeele şi siturile antice au fost închise la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, în loc să scadă pensiile şi salariile, statul ar putea să închirieze Acropole sau situri arheologice.

Grecia a acumulat înainte de criza financiară datorii de 350 de miliarde de euro, circa 160% din PIB, nivel prea ridicat pentru a putea plăti.

În 2010, UE şi FMI au lansat un pachet de împrumuturi de 110 miliarde de euro pentru Grecia, după ce investitorii privaţi au început să ceară dobânzi tot mai mari iar accesul statului la finanţare de pe piaţă a devenit imposibil.

La sfârşitul anului trecut, liderii europeni au convenit un al doilea pachet de ajutor financiar extern, în valoare de 130 miliarde de euro, care vizează şi ştergerea unor datorii de circa 100 de miliarde de euro către investitorii privaţi.

Cele două pachete de împrumuturi externe sunt condiţionate, însă, de adoptarea de măsuri de austeritate de către autorităţile de la Atena.


×
Subiecte în articol: Grecia venituri bani datorii
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close