Antena 3 CNN Externe Imagini ŞOCANTE, surprinse în America: "DEZASTRUL se desfăşoară în faţa noastră şi nu îl putem opri"

Imagini ŞOCANTE, surprinse în America: "DEZASTRUL se desfăşoară în faţa noastră şi nu îl putem opri"

Imagini ŞOCANTE, surprinse în America: "DEZASTRUL se desfăşoară în faţa noastră şi nu îl putem opri"
de O.P.    |    05 Sep 2014   •   11:41

Seceta din California a atins proporţii epice, fiind afectat aproximativ 60 la sută teritoriul statului. Fermierii sunt obligaţi astfel să folosească rezervele subterane de apă, în timp ce incendiile devastează nordul şi sudul statului.

ÎNAINTE DE SECETA



DUPĂ SECETĂ



Spre deosebire de alte state din vest, California nu are legi care să reglementeze pomparea apei din subteran. Ca urmare, în ultimii 150 de ani, locuitorii au pompat aproximativ 160 de kilometri cubi de apă din pânza freatică din Central Valley, nucleul agricol al statului.

Cu mai puţină apă în pânza freatică, solul din Central Valley se tasează. În unele locuri, pâmântul se lasă cu 0,3 metri pe an, avariind drumurile şi alte infrastructuri şi crescând riscul inundaţiilor.

Cu cât este pompată mai multă apă din pânza freatică din Central Valley, cu atât creşte riscul producerii unor cutremure pe falia San Andreas din apropiere, sugerează un studiu publicat în acest an în revista Nature.

ÎNAINTE DE SECETĂ


DUPĂ SECETĂ



Studiul nu prezintă însă o noutate. Cutremurul produs în mai 2011 în Lorca, Spania, care a provocat moartea a nouă persoane şi pagube importante, ar fi fost generat de suprasolicitarea pânzei freatice locale.

Studiul publicat de Nature prezintă concluziile unei echipe de geologi condusă de Colin B. Amos de la Western Washington University care a examinat datele oferite de peste 500 de înregistrări GPS în Central Valley şi regiunile montane din jur.

Datele, care au măsurat gradul în care terenul s-a ridicat sau s-a lăsat, arată că fără cei 160 de kilometri cubi de apă cântărind 176 miliarde de done care să taseze litosfera, California Coast Ranges, MunţiiTehachapi şi sudul Munţilor Sierra Nevada se înalţă cu aproximativ trei milimetri pe an.

×
Subiecte în articol: seceta
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close