Antena 3 CNN Externe Iranul a recunoscut implicarea în Liban şi Siria. Preşedintele de la Beirut cere explicaţii oficiale

Iranul a recunoscut implicarea în Liban şi Siria. Preşedintele de la Beirut cere explicaţii oficiale

Iranul a recunoscut implicarea în Liban şi Siria. Preşedintele de la Beirut cere explicaţii oficiale
17 Sep 2012   •   18:19

Libanul, prin vocea preşedintelui său, Michel Sleiman, cere autorităţilor de la Teheran să ofere explicaţii oficiale, cu privire la prezenţa membrilor Gărzilor Islamice Revoluţionare Iraniene (IRGC) pe teritoriul libanez, anunţă AFP.

Comandantul IRGC, generalul Mohammed Ali Jafari, a confirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ofiţeri de elită ai unei unităţi de operaţiuni speciale (Quds Force), au fost trimişi în Siria şi Liban, pentru a oferi "consiliere".

Libanul este divizat în două tabere politice, una care sprijină Siria şi Iranul, iar cealaltă, cu un punct de vedere pro-occidental.

Conform lui Ali Jafari,  Iranul asigură suport politic şi militar grupului şiit Hezbollah, care joacă un rol important în actualul guvern de la Beirut.

Hezbollah a fost creat în 1982, de către IRGC, pe timpul invaziei israeliene din Liban.

Ali Jafari a recunoscut că, un număr neprecizat de membri Quds Force, sunt prezenţi în Siria şi Liban. "Furnizăm acestor ţări consiliere şi sfaturi, şi le transferăm experienţa noastră"

Potrivit analiştilor occidentali, Quds Force reprezintă o unitate de elită iraniană, care desfăşoară misiuni externe, oficiale şi clandestine. Are în componenţă câteva mii de combatanţi şi este activă, preponderent, în ţările din Orientul Mijlociu.

"Dacă Siria va fi atacată militar din exterior, trupele noastre de acolo vor oferi sprijinul adecvat. Suntem mândri să apărăm Siria, ţara care constituie rezistenţa din faţa Sionismului", a mai spus generalul iranian.

×
Subiecte în articol: Liban Siria Israel
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close